Felhőtlen vidámság

A buzsákiak tánccal erősítik a nemzeti összetartozást

Az utolsó hajrában a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amely virtuális csokorba gyűjti a Kárpát-medence néptáncait.

A három perces videóban két leány páros üveges táncot ad elő vézás népviseletben. A Fő térről, a Faluház elől indultak a tájházhoz, majd a János hegyi pincesor nádfedeles műemlék pincéi előtt mutattak be somogyi táncokat. 

Madarász Attila, az egyesület vezetője elmondta: fontosnak tartották, hogy Buzsák táncos múltját, különleges népművészetét bemutassák és erősítsék azt a nemzettudatot, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok mindannyian összetartoznak. A drónnal készített felvétel Mezriczki Bálint alkotása, a szervezésben nagy szerepet vállalat Kara Barbara egyesületi taguk.

Az országos kezdeményezéshez a megyéből a buzsákiakon kívül korábban a kaposvári Somogy Táncegyüttes, a szennai Zselic Táncegyüttes, a marcali Baglas Néptánc Együttes, a lengyeltóti Ördöngös Táncegyüttes, a zákányi Dráva Gyöngye Ifjúsági Néptánc Egyesület és a csökölyi Csürdöngölő néptánccsoport csatlakozott. A szakemberek által kiválasztott csaknem 300 videóból egy válogatást fognak közzétenni június negyedikén a Magyar Televízió csatornáin.

Góz Lilla

text