Az Árendás gyűjt és koreografál

A vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes 2001-ben alakult, a Kankalin mellett ők a fiatalabb testvér, melyet két ifjú táncos, koreográfus Bálint Alíz és Gazsi László irányít, egyben művészeti vezetők is. Az együttes repertoárjában szerepelnek magyarországi, erdélyi és felvidéki koreográfiák, valamint táncokat is gyűjtenek.

– Az Árendás Néptáncegyüttest 2001-ben alapította Hegyi István és Paulik Erika, az akkori művészeti oktatásból kinövő tehetséges fiatalokra támaszkodva. A stafétát azóta átadták, de figyelemmel követik és tanácsokkal segítik munkánkat – mondta a 24 éves Gazsi László, aki 2014-től művészeti vezetője az Árendásnak, a saját koreográfiákat Bálint Alízzal együtt készítik.

 
Háttér, cél

Tevékenységüket néhány évvel később, 2008-ban egyesületbe szervezték, így alakult meg a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület. Ennek keretében végzik hagyományőrző munkájukat, a mai napig megtartva az Árendás nevet. A Kárpát-medencei magyar tánckultúra minél hitelesebb színpadra állítása mellett céljuk a tánc és a közösség szeretetének erősítése, lehetőséget biztosítva a különböző korosztályú csoportok színpadi megmutatkozására. Ebben partnerként működnek együtt a Classic Alapfokú Művészeti Iskolával.

Imre Péter

text