TáncSzáz a Hősök terén

2020. június 4-én

2020. június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, annak száz évvel ezelőtti aláírása órájában és percében, 16 óra 32 perckor, 100 néptáncos élőzenével kísért produkciója emlékeztet a tragikus eseményre a Hősök terén.

Profi és amatőr magyar néptáncosok fogtak össze, hogy közös táncukkal szimbolizálják: bár megpróbálták megsemmisíteni, de legalábbis szétszakítani a magyarságot, ma is itt vagyunk és összetartozunk.

Június 4-én, csütörtökön 16 órától érkeznek a táncosok a Hősök terére, ahol a közös tánc koreográfusa, Berecz István táncművész-koreográfus, a Fölszállott a páva verseny 2012-es szólótánc győztese várja őket és vezeti a közös táncot.

A mintegy 20 perces táncbemutató során a jellegzetes magyar néptáncok egyvelegét láthatják azok, akik eljönnek a helyszínre. Az élőzenére készült koreográfiát már tanulják a táncosok, és dinamikus, erőtől és lendülettől duzzadó táncuk a magyarság összetartozásának szép szimbóluma lesz!

 A megemlékezést a Magyar Teátrumi Társaság szervezi, ötletgazdája a szervezet titkára, Szabó László, aki elmondta: „reméljük, hogy valamikor ősszel, amikor már lehet tömegrendezvényeket szervezni, nagyobb méretekben és résztvevői számmal is meg tudjuk szervezni azt a rendezvényt, ami néptánccal, zenével emlékeztet a száz évvel ezelőtt történtekre. A néptánc az egyik legfontosabb és legszebb közös kulturális kincsünk, illő hát, hogy a tragikus trianoni döntés kerek évfordulóján a közös néptánccal mutassuk meg: összetartoztunk és összetartozunk.”

Berecz István, a Táncszáz esemény házigazdája és a közös tánc koreográfusa elmondta: „olyan összeállítást készítettem, amely szimbolizálja a magyar néptánc sokszínűségét, erejét és lendületét. Az emlékezésen részt vevő száz táncos nagy örömmel vállalta a közös táncot, mindannyiunknak nagy élmény lesz megmutatni a magyar néptánc összetartó erejét.”

Az eseményen természetesen bárki résztvehet és be is kapcsolódhat a táncba. Az esemény szervezői a helyszínen, 16:32 perckor, a szerződés aláírásának száv évvel ezelőtti órájában és percében rövid köszöntőt is mondanak.

text