Felhívás

Balatonfüredi prímásverseny 2020

Jelentkezési határidő 2020. július 6. 12:00

Jelentkezési határidő 2020. július 06. 12:00

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is. 

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2020-ban megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni.

A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten, a keddi és a szerdai napokon tartjuk. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai. A versenyen minden prímásnak három versenyszámot kell előadnia, két kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.
A kötelező versenyszámokban a versenyzőknek Szék és Gömör népzenéjéből is kell muzsikálnia. 
A kötelező versenyszámban 2 szabad összeállítást kell a versenyzőnek bemutatnia 5-5 perc terjedelemben.

A gömöri összeállításnak kötelező eleme egy, a zsűri által kiválasztott dallam, melyet a helyszínen adnak meg. A hanganyagok az alábbi linken érhetők el: 
Gömör (Alsókálosa): Molnár László prímás 

A széki összeállításban a következő hanganyagokból saját maga összeállított versenyszámát kell előadnia a versenyzőnek. A hanganyagok az alábbi linken érhetők el:
Szék: Ádám István ’Icsán’ prímás

A szabadon választott versenyszám a kötelező versenyszámokon kívül a teljes Kárpát-medencei népzenei hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti. 
Megfelelő színvonalú kísérő zenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.
Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit

A zsűri tagjai:

Árendás Péter 
Koncz Gergely 
Lakatos Róbert 
Salamon Beáta 

I. díj: nettó 1 millió forint értékű pénzjutalom, 
II. díj: 500 000 Ft értékű pénzjutalom, 
III. díj: 300 000 Ft értékű pénzjutalom
Balatonfüred Város Önkormányzata felajánlásában. 
A nyertes fellép a 196. Anna-bálon.

Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendezünk a balatonfüredi Gyógy téren, mely a verseny záróeseménye.

A versenyre az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével lehet jelentkezni:

Helyszínek, időpontok:

2020. július 21., 15:00 Kisfaludy Galéria
2020. július 22., 10:00 Kisfaludy Galéria
2020. július 22., 21:00 Gála a Gyógy téren

A versenyen minimum 6, maximum 15 versenyző vehet részt, amennyiben a jelentkezések száma ezt meghaladja, a beküldött anyagok alapján a zsűri tagjai előzsűrizést végeznek. A versenyen való részvétel további részletes feltételeit a jelentkezési űrlap tartalmazza, amelynek kitöltésével és a jelentkezés megküldésével a pályázó a versenykiírás jelen felhívásban rögzített és a jelentkezési űrlapon részletezett feltételeit tudomásul veszi, és magára nézve kötelezőnek ismeri el.
  
További információ:
Jencsel Noémi 

+36 70 396 2527

text