Megtartják a Figur Népzenei Tábort

A Figur Polgári Társulás július 14-19. között a hangulatos ipolyszakállosi Méhecske panzióban, jeles oktatók közreműködésével rendezi meg a hagyományos nyári népzenei táborát. A járványügyi előírások azonban idén nem teszik lehetővé a néptáncoktatók és tanítványaik részvételét e táborozáson.

„Az előző években a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes néptánc-táborát és a Figur Polgári Társulás népzenei táborát egyidejűleg, Felvidéki Folktáborként szoktuk megtartani. Annak immár ötödik éve, Figur Népzenei Táborként Ipolyszakállos ad otthont.

Mivel a nagy létszámú táborok megrendezése a járványügyi korlátozás értelmében még mindig tilos, ezért idén július 14-én. kedden délutántól 19-én, vasárnap délig csak az általában 30-40 érdeklődőt vonzó, népzenei táborunkat tudjuk megvalósítani“ - tájékoztatta portálunkat a főszervező Hanusz Zoltán népzenész.

Azt is elmondta, hogy ez alkalommal a gömöri és bonchidai népzene képezi a zeneoktatást szakmai eladásokkal is tarkító ifjúsági táboruk témáját.

„ Az ifjúsági táborunkba különböző korú jelentkezőket várunk. Ahogy a kurzusaink során, úgy ott sem az életkor, hanem a hangszeres tudás számít. Attól függően kezdő és haladó csoportokba osztjuk szét a táborozókat. Velük majd tapasztalt oktatók foglalkoznak.

Énekelni Korpás Éva, Külhoni Magyar Örökség Díj-as népdalénekes fogja őket tanítani“
- ecsetelte a további részleteket.

Majd megtudtuk: a kezdő hegedűsök oktatását a herceghalomi Csernók Klára, Zeneakadémián végzett népi hegedű-tanár, a haladókét pedig a szombathelyi Horváth Attila népi hegedű-tanár, az Óbudai Népzenei Iskola, illetve a Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zenemvészeti Szakgimnázium oktatója vállalta. Az előbbi Szilágysági zene című előadását is meghallgatják a résztvevők.

A Sárvár melletti Uraiújfaluról Ipolyszakállosra érkező Orsós Tamás hangszerkészítő mester sem csak brácsázni tanítja majd a táborozókat, hanem népzenei és klasszikus hangszereket készítő mesterként Vonós hangszerek a magyar népzenében címmel előadást is tart.
A több zenei formációban is zenélő Kuti Sándor budapesti cimbalomművész majd saját hangszere kulisszatitkaiba avatja be az érdeklődőket. A Pécs mellől Felvidékre utazó ifjú tehetség, Deáky Márton segítségével a tárogatóból és a klainétból csalhatnak elő fülbemászó dallamokat a fúvóshangszerek hívei. Hanusz Zoltán pedig a nagybőgőzés rejtelmeibe vezeti be a táborlakókat. Elárulta, hogy a Folkkvartettel nemrég jelentették meg a Párhuzamok és metszéspontok című hanghordozójukat, amelyet ősszel nagyszabású felvidéki turné során mutatnak be.

Interjúalanyunk kiemelte:

a táborban tartják Korpás Éva Szívharang című új lemezének a bemutató koncertjét is, amelyen vele együtt több tábori oktató is közreműködik. Feledhetetlen élménynek ígérkezik...

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a táborozóknak mennyit kell fizetniük az oktatásért, a szállásért és az egésznapos kosztért.

„A zeneoktatásért csupán jelképes napi 5 eurót kérünk. A szállás- és kosztdíjat a házigazda Méhecske panzió a következőképpen szabta meg: a két 8 ágyas szobában fejenként 15, a faházakban pedig 5 eurót kell fizetni egy-egy éjszakára, sátorozni pedig napi 2,50 euróért nyílik lehetőség. Az ötszöri étkezés majd napi 11 euró körüli összegbe kerül, beleszámítva az éjszakai falatozást is, hogy biztosan senki se maradjon éhes“ - nyilatkozta Hanusz Zoltán, a Figur PT elnöke, aki további információkkal szívesen szolgál a +421/903 558525-s telefonszámon és a hanusz.zoli@gmail.com, illetve figurzene@gmail.com e-mail címen.


Nagy Miskó Ildikó

text

Most szól: