Codoba emlékház és Élő népzene háza Magyarpalatkán

Segíts valóra váltani Florin álmát!

A magyarpalatkai népzene az erdélyi Mezőség zenekincsének része. A falu egykor a belső-mezőségi terület legfoglalkoztatottabb zenészközpontja volt. Ez a táj őrzött meg a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből és alakította ki a sajátos erdélyi néptánc- és népzenei stílust. A magyar, román, cigány és szász kultúra kölcsönhatása itt fokozta a legmagasabbra az erdélyi néptánc- és népzenekincs gazdagságát.

A zenei tudás a hagyományos módon apáról fiúra öröklődött tovább, úgy, hogy közben egyéniségükkel is átitatódott. A magyarpalatkai népzenét így bátran egy, nemzedékeken át csiszolt, egyre szebben fénylő drágakőhöz hasonlíthatjuk.

Codoba Martin "Florin" (1977- ) a magyarpalatkai hagyományőrző zenekar prímása, a palatkai cigányzenész dinasztia ötödik generációjának tagja.

Születésétől fogva belenevelődött a népzene- és néptánckultúrába. Első hegedűjét négyéves korában kapta. A hagyományos muzsikát apjától, Kodoba Mártontól (1941-2003), és nagybátyjától, Kodoba Bélától (1944-1999) tanulta. Kilenc éves korától muzsikált apja mellett mulatságokban, majd apja halála után, 2003-tól átvette a zenekar vezetését.

Nagy tisztelettel viseltetik az öreg zenészek iránt és mára rendkívül tudatos, archaikus előadóvá vált. Nincs törekvése kultúrája jobb eladhatóságára, sokkal inkább a lehető legautentikusabb előadásmódra. Hiteles előadásában átütő erejű az egyedülálló palatkai játékstílus és dinamizmus, a táncritmusok magabiztos feszessége.

Azon dolgozik, hogy az apjától örökölt kultúrát gyermekeinek is továbbadja. Nagyobbik fia, Florinel zenekarával, a Codobandával sikerrel szerepelt a 2019-es Felszállott a páva című tehetségkutató műsorban.

Florin Palatkáról városra, Kolozsvárra költözött, hogy gyermekeinek lehetőséget biztosítson az intézményes zenei képzésre és továbbtanulásra. Mindkét fia a kolozsvári Kallós Zoltán Alapítvány népzeneiskolájának diákja.

Bár Florin városra költözött, mégis legnagyobb álma, hogy Magyarpalatkán helyszínt teremtsen az élő helyi népzenének, valamint egy emlékházat alakítson ki a régi nagy zenészek, a Kodoba, Mácsingó és Radák zenészcsaládok örökségének tiszteletére: régi hangszerekkel, fényképekkel, múzeumi tárgyakkal és eredeti gyűjtések hallgatásának lehetőségével.

Florin szerényen, alkalmi muzsikálásokból és tanításokból él, önerőből nincs anyagi lehetősége ezt megvalósítani. A közösség erejében bízva kéri a palatkai népzene és néphagyományok tisztelőit, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá álma megvalósulásához, hogy egy kisebb házat vásárolhasson Palatkán, melyet a helyi népzene otthonának rendezhet be, ahová "hazamehet" muzsikálni és ahol eredeti környezetében közvetítheti a palatkai népzene és népi kultúra erejét és szépségét.

Egy, az e célnak megfelelő kisebb ház 24.000 euróért megvásárolható Magyarpalatkán.

- Minden apró adományért hálás vagyok. Köszönettel -

Codoba Martin "Florin"

 

Online: gogetfunding.com/palatca/?lang=hu
PayPal: codobamartinflorin@gmail.com
Utalással (Megj. „Emlékház”): Martin Codoba, BRD Cluj Napoca
IBAN: RO18BRDE130SV58941691300, BIC: BRDEROBUXXX

text