Falujuk hagyományait ismerhették meg a táborban

Néptánc táborban bővíthették tudásukat ezen a héten a bogyiszlói gyerekek Huszárikné Böröcz Zsófia táncpedagógus és fia, Huszárik Márton vezetésével.
Az általános iskola első osztályától a középiskolásokig több korosztály képviselteti magát, és a helyiek mellett egy tolnai és egy fácánkerti gyermek is a tábor résztvevője volt. Huszárikné Böröcz Zsófia elmondta, hogy tanítványai új koreográfiát, új lépésanyagot tanultak ezekben a napokban, amely elsősorban a Martin György-féle 1958-as gyűjtésen alapszik. Ezt az archív felvételek alapján tanítják vissza. A táncpedagógus kiemelte, hogy olyan koreográfiát sajátítanak el a gyerekek, amely kapcsolódik a falu hagyományaihoz, és ehhez kötődően a bogyiszlói dalanyagot is megtanulják. Ebben Mihalovics Zsolt is a táborozók segítségére volt. A tanultakat a pénteki zárónapon a szülőknek is bemutatták az ifjú néptáncosok.

 

A próbák mellett kézműves foglalkozások is szerepeltek a programban. Volt gyöngyfűzés és Tápai-Kovács Anna vezetésével agyagozás. Emellett a tájházat is felkeresték a gyerekekkel, ahol a viseletet és az egykor használt eszközöket ismerhették meg. A tábor első napján sorsolással négy csapatba osztották az ifjakat, és a hét folyamán minden nap ügyességi feladatokban bizonyíthattak.

– A táborozók szorgalmasak, aktívak, lelkesek voltak – emelte ki Huszárikné Böröcz Zsófia, aki köszönetet mondott a segítségért Csiki Adriennek, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület titkárának és a művelődési ház dolgozóinak is odaadó munkájukért.

Hanol Erzsébet 

text