Népdaloktól zeng a pápai Fő tér csütörtök esténként

A helyi Vadvirág Néptáncegyüttes oktatói és növendékei csütörtök esténként együtt nótáznak az érdeklődőkkel a Dalos Fő tér elnevezésű programban.

A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola július 2-től augusztus 20-ig csütörtök esténként egy-egy népdal megtanulására, félórás közös éneklésre várja az érdeklődőket a Fő téren.

 A tavaly indult kezdeményezést azért folytatják, nyilatkozta Müller Anita, a Tánc-Lánc AMI igazgatója, mert nagyon megtetszett a néptáncos növendékeknek. Nemcsak azért, mert ezáltal fél órával előbb véget ér a táncpróba, hanem azért is, mert így hetente közösen a csapattal sajátíthatnak el népdalokat. Emellett már tavaly nyáron több külsős érdeklődőt vonzott a mezőségi, székelyföldi tematikájú folklórprogram, érkeztek pozitív, a folytatást váró visszajelzések. Idén is bárki csatlakozhat az énekléshez, aki kedvez érez.

– A nyári időszakban hétfőn és csütörtökön vannak próbáink. A Dalos Fő tér keretében minden héten csütörtökön fél órában a Vadvirág Néptáncegyüttes táncosai kijönnek a Fő térre, és közösen egy teljesen új népdalt tanulunk meg. Reményeink szerint a jövőben hangszeres kíséret is csatlakozik hozzánk. A következő alkalommal a megtanult népdalt átismételjük, és hozzátanulunk egy újat, ebből pedig egy népdallánc alakul majd ki – magyarázta Müller Anita.

Megtudtuk tőle, az első estén hortobágyi pásztornótákat daloltak több mint ötven résztvevővel, ezeken kívül a sorozatban lesznek még dél-alföldi dalok is. Céljuk az, hogy az új koreográfiáik népdalait megtanulják, így amikor nyilvánosság előtt táncolják majd el azokat, már ismertek legyenek a népdalok a tanítványoknak, illetve a közönségnek egyaránt.

A következő alkalom jövő csütörtökön 19 órakor kezdődik.

Laskovics Márió

text