Tájegységek népzenéivel ismerkedtek Pápán

Németh Dénes zenekara jóvoltából autentikus népzene szól három héten át a Várkertben, a koncerteken a néptáncos növendékek mellett bárki részt vehet.

A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület szervezésében három héten át, szerda délutánonként Németh Dénes zenekara ad népzenei koncertet a várkert zenepavilonjánál a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola nyári táborában részt vevők, valamint a népzenekedvelő érdeklődők számára. Akik nem tudnak a helyszínen részt venni, az egyesület közösségi oldalán élő videóközvetítéssel követhetik nyomon a Zenés piknik elnevezésű rendezvényt. A második alkalmon a zenélés mellett a négytagú zenekar be is mutatkozott a jelenlévőknek.

Mint megtudtuk, Németh Dénes gyermekkora óta hegedül, eleinte a szomszéd hegedűstől, majd zeneiskolában tanult. Az ott működő néptáncegyüttesben kezdett zenélni, majd az 1990-es évek közepén saját zenekart alapított. A dunaszerdahelyi születésű prímás hosszú éveken át a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház, valamint a Budapest és Honvéd Táncegyüttes hegedűse volt, jelenleg szabadúszó. Több önálló lemeze jelent meg, emellett gyűjteményes albumokon is közreműködik. Zenészként megfordult Európa szinte valamennyi országában, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kínában, Mexikóban és Panamában.

 Fotó: Laskovics Márió/Napló
Az erdélyi népzenével szemben ő elsősorban a felvidéki és a rábaközi muzsikához vonzódik, zenésztársaival legtöbbször ezeket játssza, akárcsak a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület növendékeinek, akik a dallamok közben, a szabad levegőn való piknikezés jegyében ásványvizet, gyümölcsöt, müzliszelet fogyaszthattak.

Az utolsó alkalmat július 15-én, szerdán 14.30-kor tartják. Eső esetén a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola biztosít helyszínt.

Laskovics Márió

text