Idén is „játszanak a figurával”

VII. erdélyi legényes- és verbunkverseny

A koronavírus-járvány a legtöbb nyári tömegrendezvényt meghiúsította, illetve a virtuális térbe kényszerítette – az ígéretes kivételek között találjuk a hét végén kezdődött csíkszeredai régizene-fesztivált és az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokat –, őszire azonban lassan körvonalazódni látszik a kulturális kínálat. A palettán olyan rendezvény is akad – a Vásárhelyi Forgatag részeként Játssz a figurával! néven szeptember 12-én hetedik alkalommal megszervezendő erdélyi legényes- és verbunkverseny –, amelyre már elindult a jelentkezés. 


– Eddig mintegy 25-en neveztek be a megmérettetésre: körülbelül tíz táncos Magyarországról – Ajka, Zala, Budapest, Balaton –, a többek Erdélyből. Bízunk benne, hogy még lesznek jelentkezők – mondta a szervezők nevében Varró Huba néptáncos, koreográfus, a Táncolj velünk most! mozgalom vezetője, akit arról is megkérdeztünk, befolyásolhatja-e a vírushelyzet a résztvevők létszámát, illetve a verseny forgatókönyvét.

– Azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy a részvételi létszámot érinti-e ez a helyzet, a szervezésre viszont nagy valószínűséggel hatással lesz. A versenyhelyszínt még nem döntöttük el, szabadtéri színpad is szóba jöhet, ha pedig a Maros Művészegyüttes termében zajlk a verseny, lehetséges, hogy korlátozni kell a nézőszámot. Nagyobb szigorítás esetén akár a virtuális térbe is költözhet a rendezvény, ebben az esetben a Facebookon vagy a YouTube-on lesz követhető – tette hozzá Varró Huba.

Kalotaszegi adatközlők örökségéből

A legényes és a verbunk tánc minél magasabb színvonalú elsajátítását célzó, a táncosoknak megmutatkozási lehetőséget biztosító rendezvény szervezőcsapata – a Boróka Ifjúsági Egyesület, a „Táncolj velünk most” egyesület, a Vásárhelyi Forgatag csapata, társszervezőként pedig a Maros Művészegyüttes – rendszerint Erdély kiváló legényes- és verbunkadatközlőinek más-más anyagára koncentrálva hirdeti meg a versenyt. Idén két – ifjúsági és felnőtt – kategóriában lehet jelentkezni. A megmérettetés két részből – a kötelező és a szabad tánc – bemutatásából áll. A fiatal jelentkezőknek Mátyás István „Mundruc” magyarvistai adatközlő, a felnőtteknek idős és ifjú Fekete János „Poncsa” bogártelki adatközlők táncát kell eljárni, a második versenyszámnál mindkét kategória képviselői más kalotaszegi adatközlő legényeséből is szabadon építkezhetnek (legtöbb kétperces időtartamban) a táncfolyamatok építkezési elveinek megfelelő újraalkotásával és az adatközlő megnevezésével. Segédanyagokat a szervezők a regisztrációt követően biztosítanak a versenyzőknek. A táncosokat öttagú szakmai zsűri értékeli, melynek elnöke Füzesi Albert, további tagjai: Farkas Sándor Csaba, Kósa Ruben, Ramasz László, tiszteletbeli zsűritag: Fekete János Poncsa, id. Fekete János Poncsa fia. 

A versenyre való benevezés ingyenes, jelentkezni szeptember elsején éjfélig lehet az esemény Facebook-oldalán megtalálható űrlap kitöltésével. A legjobb táncosok értékes jutalmakra számíthatnak, erről, illetve a rendezvény egyéb részleteiről az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni. A verseny főtámogatói: Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap.

Nagy Székely Ildikó

text