A nemzeti összetartozás és a népi hagyományőrzés jegyében rendezik az idei fesztiváljukat

A nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében 4 faluban 37 helyszínen 100 programmal rendezik meg az ormánsági V. Bőköz Fesztivált szeptember elején.

Szeptember 3. és 6. között rendezik meg az idei, sorban az ötödik Bőköz Fesztivált, az ormánság négy településén, Drávacsehin, Kémesen, Szaporcén és Tésenfán. Hozzájuk csatlakozik a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont. Pataki András fesztiváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy új és hosszabb távú célként azt szeretnék, ha a Bőköz Fesztivál és az adott térség kulturális tartalmú kínálata országos mintaprogramként hatással lenne a falvak társadalmi fejlődésére.

A négy település közössége egységes stratégiával álmodja tovább a jövőjét,hogy meg tudják mutatni magukat, miközben a művészet terén országos kitekintést nyerhetnek. Ezzel a törekvéssel, a trianoni évfordulóra emlékezve, a nemzeti összetartozás jegyében érkeznek idén a fesztiválra határon túlról főként népzenei és néptáncos művészeti fellépők. Mindemellett őrzik az esemény összművészeti jellegét. Az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet területéről előadásokat, kiállításokat, bemutatókat tartalmazó színes programmal várják a nézőket.

A kémesi nagyszínpadon fellép a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes, Szabó Balázs és bandája, a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes, a Cimbaliband, a Pannon Cigányzenekar. A folk műfajon kívül érkezik Kalapács József és Rudán Joe vezetésével az Atilla Fiai Társulat. Szvingshow-t tart majd a Local Vintage Company zenekar, és meghallgatható a soproni szimfonikusok Zenés mesék, mesés zenék című produkciója.

A szaporcai Bőköz, illetve Hétöles-tó színpadon többek között zenél a Kollmann Gábor Band kiegészülve Wolf Katival és Urbán Orsival. Fellép a jazzista Binder Károly, aki Varga Gáborral zenél együtt. Játszik a Blues Hangers, a Four Corners, utcabált tart a Flört együttes, világslágereket ad elő a Quartetto formáció, és játszik a Fajkusz Banda. A Maros Művészegyüttes táncjátékot hoz Szaporcára.

Tésenfán Pál Zsolti Jazz- és Kultúrkertjében Vastag Tamás szvingkoncertje látható, de fellép többek között a Grappa Jazz és a Varga Gábor Jazz Trió. Akusztik stand-uppal kélszül Váray László, de ott lesz a Mecsek és a Sopron Táncegyüttes is.

Drávacsehibena Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes, a Figurás Banda, a Szénási Akusztik és a Sanzon Time is fellép. A felvidéki Gál Tamás színművész több produkcióját hozza el a fesztiválra, ebből is láthatnak ízelítőt a nézők. A fesztivál alatt számtalan program várja négy településen az érdeklődőket. NépmesePont, Versmondó Szalon, táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, helyi értékek és mesterségek bemutatója is szerepel az esemény gazdag kínálatában. Különböző színházi előadásokkal, estekkel megidézik Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Arany János, Rejtő Jenő, Márai Sándor és Hamvas Béla szellemiségét. Fellépnek komlói, siklósi, szennai és pécsi fiatal néptáncosok. Láthatóak lesznek népdalénekesek, mutatványosok, zenészek, táncosok, és természetesen a helyi gasztronómiai kínálattal is találkozhatnak a nézők.

text