Így szúr ki a Mecsek Táncegyüttessel a városvezetés: ugrik a népzene háza, támogatást sem kapnak

Spórolásra hivatkozva gyakorlatilag tízmilliókat dob ki az ablakon a pécsi önkormányzat. Bognár László, a Fidesz közgyűlési képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, érthetetlen, hogy miért bünteti a városvezetés az idén 65 éves Mecsek Táncegyüttest. Egyrészt Péterffyék lefújták a Néptánc és Népzene Háza projektet, ám a Természettudományi Múzeum ide-oda költöztetése nagyjából annyi pénzt emészt fel, amennyiből megvalósulhatott volna a beruházás. A kulturális egyesület a korábbi évektől eltérően városi költségvetési támogatásban sem részesül.

Többek közt a Mecsek Táncegyüttessel kapcsolatban is kérdéseket tett fel a legutóbbi közgyűlésen Péterffy Attila polgármesternek Bognár László, a Fidesz képviselője. A nemzeti oldal politikusa arra kíváncsi, miért bünteti a városvezetés az egyesületet.

  - Még Páva Zsolt polgármestersége idején állapodott meg az önkormányzat a Mecsek Táncegyüttessel arról, hogy az egyesület haszonbérbe kapja a Szabadság utca 2. címen található ingatlant - ismertette Bognár László.

A tervek szerint a Zsolnay-szobor melletti épületben - ahol egykor a Természettudományi Múzeum működött - alakították volna ki a Néptánc és Népzene Házát, amely különleges intézményként otthont adott volna a baranyai és pécsi néptáncosoknak. Sajnos a feltételes mód használata indokolt, a beruházás ugyanis nem valósul meg.

- Az épület átalakítása nagyjából 70 millió forintba került volna, amelyhez hozzájárult a korábbi városvezetés, illetve az egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumánál jó eséllyel pályázott volna nagyjából 30 millió forintra - tudtuk meg Bognár Lászlótól.

Időközben a Természettudományi Múzeum kiköltözött a Szabadság utcai ingatlanból, és megkezdték az áttelepülést a Széchenyi térre, a Megyeháza épületébe. Mivel azonban nem érkezett elegendő pályázati pénz - a szükséges 12 millió helyett csak 2,5 millió -, idén januárban fordulatot vett a történet, és arról született döntés, hogy a tárlat visszakerül a Zsolnay-szobor szomszédságába.Spórolásra hivatkozva határozott így a mostani városvezetés, ugyanakkor megtakarításról szó sincs, hiszen a Szabadság utcai ingatlanban már elkezdődtek a munkálatok. Összességében a visszaköltözések, újabb átalakítások nagyjából ugyanannyi pénzt emésztenek majd fel, mint amennyiből kialakíthatták volna a Néptánc és Népzene Házát, illetve a Természettudományi Múzeum is jobb körülmények között működhetett volna tovább - fogalmazott a képviselő.  


Bognár László számára úgy tűnik, a balliberális városvezetés valamiért bünteti az idén 65 éves, a pécsi kultúra fontos szereplőjének számító Mecsek Táncegyüttest. Az említett lefújt projekt mellett a korábbi évekkel ellentétben idén egy fillér támogatást sem kap az egyesület a városi költségvetésből.
 
Palotás Péter

text