A hagyományokkal ismerkedtek a kismányoki tábor lakói

Néptánc és kézműves tábor fogadott huszonnyolc általános iskolás korú gyermeket Kismányokon, a Székelyportán és a katolikus plébánia ifjúsági szállóján. Illés Tiborné táborvezető elmondta, hogy a résztvevők a magyar népi hagyományok, a néptánc, a népzene, a népi játékok, a népdal és a népmese világa, valamint a kézműves foglalkozások révén szereztek tartalmas közösségi élményeket. Emellett megismerték a település és környéke érdekességeit, növény- és állatvilágát, illetve a helybelieket is. A gyerekeknek lehetőségük nyílt fazekasságra, fafaragásra, nemezelésre, csuhéfonásra, fonás-szövésre és kavicsfestésre. Fafaragásban elsősorban fiúk jeleskedtek, és több táncot is tanulhattak a gyerekek.

A csapat a kismányoki evangélikus templomot is felkereste, nyugtázva, hogy a helyszínen kétszáz éves orgona található. A csütörtöki kiránduláson élményt jelentett átvágni az érintetlen erdőrészen, egészen a dombtetőig, ahonnan remek kilátás nyílt a környező tájra. A meghirdetett verseny keretében a gyermekek virágokat is szedtek, a győztes negyvenfélét kötött csokorba. Esténként a Pajta-moziban, a csillagos ég alatt nézték a táborlakók a népmeséket. A késő esti kalandos tudáspróbán pedig mindenki bizonyságot tehetett bátorságáról. Még a kavicsok is életre keltek a gyermekek keze munkájának köszönhetően. Ezek az alkotások is a szülők és a falu érdeklődő lakosai elé kerültek a záró esten. A tábortűz mellé, illetve köré szülők is meghívást kaptak, a magasba csapó lángok fényében együtt énekelt felnőtt és gyermek, ahogyan az volt a régi időkben.


Néhány vélemény a legilletékesebbektől: – Nagyon jól éreztem magam, szívesen jövök a következő táborba – jelentette ki Bori. – A legeslegjobban a lovaskocsizás, az agyagozás, meg a fonás tetszett – sorolta Ági. – A fafaragásnál megtanultam, hogy az ujjamra is vigyáznom kell – adta közre meglátását Andris. Balázs szerint szépeket lehetett festeni, Brigi a sok táncnak örült, Zselyke az Igoriás jó reggeltet énekelte nagy kedvvel, Réka pedig ezt közölte összefoglalás gyanánt: – Minden tetszett!

Illés Tiborné mindehhez hozzátette, hogy komoly köszönet illeti a szülők és a helyi asszonyok, illetve valamennyi közreműködő értékes segítségét. Bízik abban, hogy a tábor máris hagyományt teremtett.

Szeri Árpád

text