Tabudöntögető cigánytalálkozóra készülnek

A negyedik alkalommal sorra kerülő találkozót színes programkínálattal, neves meghívottakkal és közösségi eseményekkel augusztus 24–30. között szervezik meg Sepsiszentgyörgyön, betartva a járvány miatt előírt óvintézkedéseket. A szervezők célja, hogy a tabuk ledöntése révén megvalósuljon a párbeszéd a magyar és a roma közösségek között. Szembemennek a mindenkori roma kérdés és roma kultúra romantizálásával, az ingyenes rendezvényen a valós helyzetek bemutatására törekednek. 
A programnak két része van: az egyhetes rendezvény első napjaiban Sepsiszentgyörgyön belüli helyszínek kerülnek előtérbe, majd a hét második felében a megszokott helyre, a Borvíz utcai halastavak mellé költöztetik a rendezvényt. 


 „Az idei rendezvényt még az eddigieknél is színesebbre álmodtuk meg, így a városba szervezett programkínálatot kibővítettük. Több színvonalas koncertre, szakmai előadásra, konferenciára, kiállításra, nagyjátékfilm- és dokumentumfilm-vetítésre, illetve villámcsődületre és szoboravatásra is sor kerül majd, de természetesen helyet kapnak a roma irodalommal és tánccal kapcsolatos megmozdulások, szösszenetek is – mondta el Csernátoni Lóránd, az eseményt szervező Manus and Lármafa Egyesület vezetője.
 
 A hétvégi fesztiválhelyszínen a kirakodóvásáron kézműves és mesterség bemutatókat szerveznek, lesz énekoktatás, táncház, tábortűz, illetve lóverseny és ügyességi vetélkedő is. Napközben néptáncegyüttesek lépnek fel, esténként koncertekre, csoportos örömzenélést és a közös táncot tartanak. Számunkra igazán fontos szempont, hogy ne csak felmutassuk, hanem élővé és elérhetővé, megtapasztalhatóvá tegyük a roma kultúra sajátosságait – fogalmazta meg Fekete Lovas Zsolt színész, szervező.

Bíró Blanka

text