Elmélyülnek a bukovinai székelyek világában

Népdal szűrődik ki a Bukovinai Székely Porta ablakán, ez pedig azt jelenti, hogy jó helyen járunk. Kismányokon, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége néprajzi táborában, mely immár harmincegyedik a sorban.
 
Az udvaron komoly munka zajlik, éppen egy székely kapu – Beréti István, Ömböli Zoltán, Szemcsuk István és Tusa János alkotása – szétszedett oszlopait festik szorgos kezek. A bonyhádi Székely Park ezen látványos elemét augusztus 20-án állítják fel ismét. Megújul egy úgynevezett fürgentyűs szekér is, ez Kakasdra készül.

– Szerettük volna az Al-Dunán, Székelykevén megtartani ezt a tábort, de sajnos közbeszólt a koronavírus – mondta Illés Tibor táborvezető, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége elnöke. – Ám erre a hagyományos helyszínre sem panaszkodhatunk. Ha körbetekintünk, látjuk, hogy minden megvan, ami csak kell: szálláshely, étkezési lehetőség, közösségi tér, udvar és még egy kicsiny kápolna is.

Mintegy negyven vendég érkezett hétfőn, nyitáskor Kismányokra. A többség a megyéből, de képviselteti magát Csátalja és Monor is. A táborlakók közösségébe nemcsak iskolás korúak, hanem felnőttek is tartoznak, miután idén családok kaptak meghívást. A szombati zárásig együtt tanulnak dalokat, táncokat, tesznek tanúbizonyságot ihletettségükről és ügyességükről a kézműves foglalkozásokon. Olyan szakavatott mesterek útmutatása mellett, mint a Bukovinában született Lőrincz Gergely, avagy a bukovinai felmenőkkel rendelkező Sebestyén Gáspár, illetve Fábián Éva és még lehetne a sort folytatni.

Molnár Erna népviseletben sétált át az udvaron, amikor is egy rövid bemutatkozásra kértük. A bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola hatodik osztályba készülő tanulója első alkalommal mélyülhetett el a néprajzi tábor világában. Ez a világ mindenesetre nem idegen számára, hiszen apai ágról bukovinai gyökereket mondhat magáénak.

– Nagyon tetszik, mert minden nap sok érdekes elfoglaltságunk van – értékelte az eltöltött időszakot Erna. – Rajzoltam, szőttem, nemrég agyagoztam és lehet majd fát is faragni. Amit itt megtanulok, azt már mindig tudni fogom.

A szombati napon házi kiállítás mutatja be az elkészült munkák legjavát. S hogy az utolsó tábori órák is emlékezetesek legyenek, arról hamisítatlan székely táncház gondoskodik.


Szeri Árpád 

text