Megismerkednek a ballószögi gyerekek a helyi értékekkel

Első alkalommal tartanak idén nyáron népismereti tábort a településen. A pályázati támogatással megvalósuló program ingyenes a gyerekeknek. Az első tábor ezen a héten zajlik, a második augusz­tus közepén lesz.
  
Gáspár Dávid, a tábor egyik vezetője elmondta: pályázati támogatás segítségével szervezhették meg a tábort ballószögi iskolásoknak. Az öt nap alatt változatos programokon vesznek részt a gyerekekkel, melyek fókuszában a népi és természeti helyi értékek állnak.
A hétfő délelőtt az ismerkedés jegyében telt el, majd délután kézműves-foglalkozásokon bőrrel és csuhéval dolgoztak a táborozók. Kedden délelőtt a Fülöpházi Homokbuckákhoz látogattak el, ahol Molnár Lászlóné Katalin kalauzolta el a csapatot a tanösvényen. Délután Ballószögön, a Fenyvestanyán fogadta a gyerekeket Fülöp Ákos, aki íjászkodással és népi játékokkal színesítette a program­jukat.

Szerdán szintén Ballószögön töltötték a napot. A Hetényi-birtokon a szőlőtermesztéssel kapcsolatos mesterfogásokat ismerhették meg a résztvevők, majd népi játékok következtek Trencsényi-Csiha Tímea néptáncos, néptánc-oktató jóvoltából, aki a végén táncra is perdített mindenkit. Délután pedig Somogyi Lajos polgármester kemencében sült finomságokkal kedveskedett a táborlakóknak.

Csütörtökön a Helvéciai Manó Farmra látogatott el a csapat, délután kézműveskedtek. Többek között horgoltak, valamint a mézeskalács-készítés rejtelmeibe avatták be őket Zrínyi Istvánné mézeskalács-készítő mester.

Pénteken Ballószögön helyismereti séta és lovaskocsikázás zárja a hangulatos népismereti tábort.

Sebestyén Hajnalka

text