Citeramuzsika oktatás a népzenei táborban

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Dunaszerdahelyen szervezte meg a XV. Népzenei tábort, melyre népdalénekeseket, népdalkörök és citerazenekarok vezetőit hívták meg.

A nagyszámú jelentkezőket Huszár László, a Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte. Bemutatta a tanárokat, akik már azelőtt is irányították a csoportokat.

Borsi Ferenc, a népművészet mestere és Köles Éva, mindketten az Óbudai Népzenei Iskola tanárai a citera és az énekes csoportokat oktatták. Bede Sarolta Nyíregyházáról érkezett, és szintén a citeramuzsika oktatásában vett részt.

Az idei tábor két okból is különleges volt, egyrészt a járvány miatt később került rá sor, másodsorban pedig újdonság, hogy a tananyagot módszertani anyagként is feljátszották, hogy a későbbiekben a honlapon elérhető legyen digitalizált formában az érdeklődőknek.
 Felsőszeli Kikelet oktatókkal (Fotó: Mészáros Magdolna/Felvidék.ma)
A résztvevők egyénileg és csoportosan is bemutatkoztak, s három műhelyben indult meg a képzés. A tananyag Bartók 1910-es nagymegyeri gyűjtéséből állt, mátyusföldi csokrok és dudanóták színesítették a választékot.

A résztvevők lelkesen tanultak, gyakorolták az új dalokat, sőt még az esti órákat is a közös számok csiszolására használták fel. Ugyanis az egyéni és a műhelyek bemutatkozása során a résztvevők a gálaműsorban közös dalcsokrokat is előadtak. A daltanulás mellett előadást hallgattak Borsi Ferenctől, aki a népzenei dialektusokról beszélt.

A gálaműsor nagyszámú közönség előtt zajlott. A résztvevők családtagjai és barátai jöttek el, hogy lássák, mire jutottak négy nap alatt a résztvevők. A fellépés valóban jól sikerült, hangulatos csokrok váltották egymást, a dudanóták vidám szövege és sajátos ritmusa szinte táncoltatta a lábakat.

Az ott tanultakat majd otthon lehet tökéletesíteni, s a hazai közönségnek is előadni. Egybehangzó vélemény szerint hasznos volt a tábor, új emberekkel ismerkedtünk meg, és új dalokkal bővült az ismeretanyagunk. Köszönet Huszár Lászlónak, aki fáradságot nem ismerve szervezte meg ezt a népzenei tábort, hogy a felvidéki magyarság örökségének egy újabb szeletét ismerhessék meg az érdeklődők és a népdalok szerelmesei.

Mészáros Magdolna

text