Erősíti az összetartozást a gyerekeknek szervezett néptánctábor

Öröm sugárzik az apró néptáncosok arcáról a ritmusgyakorlatok vagy a nehezebb lépések tanulása közben is. A vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ táborában ezzel a komplex, személyiségfejlesztő műfajjal ismerkedtünk.
  
Nagymamája varrt kékfestő szoknyában áll előttem Kis Luca az öltözőben – mutatta büszkén és elmesélte, hogy hároméves volt, amikor a nagyi meglátta, mennyire szereti a táncot, így elvitte őt a néptánccsoportba. Lucának megtetszettek a lépések, szereti énekelni a népdalokat, és azt is, hogy sok mindent táncolnak, és mindezt megmutatják a közönségnek.

– Sok energia kell ehhez a tánchoz – mondta egyik pajtása, Hajnalka. Megtudtuk tőle, gyakran futnak, hogy bírják erővel. Elmesélték, milyen nehéz a sok réteg ruha, lázasan sorolták: először van a pöndöly, majd az alsószoknya, felsőszoknya, kötény és ing. Felülről kell belebújni.

Almának az tetszik a legjobban, hogy együtt lehet barátaival, Nórinak pedig az, hogy új dolgokat tanulnak. Levente hat éve táncol, nagyon szereti, és láthatóan egyáltalán nem zavarja, hogy a táborban főként lányok veszik körül. Hanna, Adél és Emese is bejött az öltözőbe, megmutatták cipőjüket, pörögtek-forogtak. Mindannyian érezhetően nyitottak, határozottak, kíváncsiak és könnyen kommunikálnak. Nyoma sincs bátortalanságnak, figyelik egymást és engem is. Mindegyikük csupa mosoly és lendület.

 Képgaléria: Erősíti az összetartozást a gyerekeknek szervezett néptánctábor. Fotók: Tábori Szilvia

 
 
Közösségben dolgoznak
A táborban nem csupán a lépéseket gyakorolják, a csapatjáték és a meseolvasás ugyanúgy a program fontos része.

– A néptánc által a gyerekek megtanulnak közösségben dolgozni – mesélte a gyerekek feltűnő határozottságát firtató kérdésemre Tápai Lászlóné, a vásárhelyi Bessenyei Művelődési Központ néptánc csoportjainak és néptánc táborának vezetője. Ahogy Mariann elmondta, a néptánc komplex személyiségfejlesztő műfaj, a hallás és a ritmusérzék formálásán túl hat a szociális készségekre, erősíti az összetartozást, tanítja az egymás mellett munkálkodást. Látják a kicsik, hogy milyen fontos a társainkkal szembeni tolerancia és a tisztelet. De emellett fejleszti a számolási készségeket, a mozgáskoordinációt is, továbbá figyelemre és önfegyelemre tanít.

Mariann különböző korosztályú – Tücsök, Tökmag, Ficánka, Csicsergők, Bóbita és a Kiscsillag – néptánc csoportjaiban másfél éves kortól fogadja a gyerekeket. A legkisebbeket szüleik és nagyszüleik kísérik. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tíz éve oktatja a néptáncot, híre szájról szájra terjed.

Megszólít a mozgás
– Nem táncosokat akarok nevelni, sokkal inkább megszerettetni velük a műfajt, a másfajta mozgásformát, a hozzá kapcsolódó muzsikát és a dalokat – mondta. Megjegyezte a hagyományőrzésen túl nem feledkezik el arról sem, hogy ma már más generációt tanít. A mai gyerekeket újfajta ritmusjátékokkal például könnyebben tudja megszólítani.

T.Sz.

text