Őrizni, megélni és továbbadni

Hétfőn indult az Ung-vidéki népzenei és néptánc szakkör, illetve Minden Egész eltörött gitár, verses, zenés és irodalom szakkör a GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében.

Előbbinek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centruma, utóbbinak pedig a Kisgejőci Oktatási-Nevelési Központ ad otthont.

A járványhelyzet miatt a korábbi táborozások helyett idén az alapítvány szakköröket szervezni. A 72 jelentkező közül 41 népzene- és néptánckedvelő gyerek jött el Nagydobronyba.

Az Egán Ede Szakképzési Centrum nagydobronyi központjában a népzeneoktatást a Csipkés népi együttes, az énektanítást Szikora Nikolett, a táncoktatást Beregszászi Boglárka és Rádik Krisztián végzi. A foglalkozások négy napon keresztül, napi hat órában tartanak.

– A GENIUS Jótékonysági Alapítvány igyekszik minden éven táborokat szervezni a tehetségek számára. Sokat gondolkodtunk, hogy a kialakult helyzetben hogyan lehetne programokat lebonyolítani.

A hatóságokkal egyeztetve idén szakköröket szerveztünk, ami azt jelenti, hogy kisebb időintervallumban történik a foglalkozás és a gyerekek nem alszanak itt – mondta Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója.
Az idén tíz településről voltak jelentkezők, akikkel tizenkét szakember fog foglalkozni Kepics Andzselika, szakmai referens igazgatása alatt.

Bár a főszerep a heti programban a népzenéé és a néptáncé, helyet kapott a szövés, fonás és makramézás is.

– A hagyományok megőrzése és továbbadása a fő cél. Arra biztatjuk a gyerekeket, hogy hazamenve a megszerzett tudást ne tartsák magukban, hanem adják tovább minél szélesebb körben. Azt gondolom, hogy a népzene a nemzet lelke, de egyben a tükre is. Éppen ezért mi nem hagyományokat őrizni, hanem hagyományokat megélni szeretnénk, mivel a fő feladat nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása – tette hozzá Váradi Natália.

Bara Tünde

text