Zene, tánc, kézműveskedés

A Beregvidéki Népzenei és Néptáncszakkör megnyitóján

Ismét gyermekzsivajtól hangos ezen a héten a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola udvara: a „Géniusz” Jótékonysági Alapítvány szervezésében kezdetét vette a Beregvidéki Népzenei és Néptáncszakkör.

A megnyitón Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Elmondta, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzet sajnos nem teszi lehetővé, hogy az évek óta igen népszerű táborokat megszervezzék,
de hetek óta azon dolgoznak, hogy a gyerekek mégse maradjanak táborélmény nélkül, így a programokat szakköri foglalkozások keretében valósítják meg.

Arra biztatta a gyerekeket, hogy minél több gyöngyszemet ismerjenek meg népzenei és néptánckincsünkből,
tanulják, műveljék, szeressék azt, s majd adják tovább másoknak is, hisz hagyományaink úgy tartanak meg bennünket, ha azokat őrizzük, ápoljuk és továbbadjuk.

- Tíz évvel ezelőtt Beregi Népzenei és Néptánctáborként indult a programunk, de aztán annyi jelentkező volt, hogy kinőttük annak keretét – több mint százan szerettek volna részt venni, ennyi gyerekkel egy helyszínen viszont nem tudtunk foglalkozni –, így három évvel ezelőtt kettéválasztottuk beregvidékire és ungvidékire – tájékoztatott Váradi Natália. – Idén sajnos csak nappali, szakköri foglalkozásokat tarthatunk, de így is igyekszünk minél tartalmasabban megszervezni a programot. A résztvevők öt napon keresztül ismerkednek a magyar népzene, néptánc gyöngyszemeivel, s gyakorolják azokat. A népzene, a néptánc – nemzeti kincsünk. A mi feladatunk nem csak őrizni, ápolni, hanem a gyerekeken keresztül továbbadni újabb és újabb generációknak.

Hiszem, hogy az a gyermek, aki ismeri hagyományait, szokásait, jobban ragaszkodik szülőföldjéhez.
Mi táborainkkal, szakköreinkkel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy neveltjeinknek mély gyökereik legyenek, megismerjék, megszeressék népi örökségünket, s majd továbbadják azt az utánuk következőknek. Bízom benne, hogy ezek közül a gyerekek közül majd lesznek, akik annyira megszeretik a népzenét, a néptáncot, hogy később majd profi szinten művelik azt, hisz programunk egyik célja az utánpótlás kinevelése is. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Magyar Kormánynak a támogatásért, a kollégáknak pedig az áldozatos és kitartó munkáért.

- Hogyan zajlanak a foglalkozások? – kérdeztük Kepics Andzselika szakmai referenst.
- Ezúttal harminc fiatallal öt csoportban foglalkozunk. A hangszeres oktatás Kovács Sándor és a BorzsaVári népzenei együttes vezetésével zajlik, a táncokat Beregszászi Boglárka, a Nyíregyházi Szakgimnázium diákja, Rágyik Krisztián, a Kígyósi Szederinda néptáncegyüttes vezetője, Bak Dávid, a Beregszászi Rezeda Folkműhely tánctanára oktatja, a népi játékokkal Szilágyi László és felesége, Gabriella vezetésével ismerkedhetnek, kézműveskedni Mester-Baksa Andreával lehet, énekelni meg velem fognak a gyerekek. A hét zárásaként majd egy koncert keretén bemutatjuk a szülőknek is, hogy mit tanultunk az itt töltött idő alatt.

- Az elmúlt héten zajlott az ungvidéki szakkör. Mi a tapasztalat?
- Úgy érzem, fantasztikus volt ez a hét, a gyerekek nagyon jól érezték magukat. Igaz, hogy hiányzott nekik az ottalvós tábor hangulata, az esti közös éneklés, de ennek is nagyon örültek, hogy végre közösségben lehetnek. S örülök annak, hogy a szülők is nagyon érdeklődőek voltak. A záró alkalmon már együtt énekelt mindenki. Hiszem, hogy ezek az alkalmak olyan élményeket nyújtanak, amelyekre mindig szívesen emlékeznek majd a gyerekek, illetve indíttatást kapnak a hagyományaink ápolására is.

- Úgy legyen!


Kovács Erzsébet

text