Százhúsz táncos lépett színpadra a Babitsban

Hagyományőrző szólótáncversenyt rendezett a Bartina Néptánc Egyesület szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében. Környékünk tájegységeinek táncait mutatta be a sok táncos.

 A Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület művészeti vezetője, Matókné Kapási Julianna tájékoztatott: az egyesület évtizedek óta, jelenleg a Csoóri Sándor Alap támogatásával megyei, régiós és országos népművészeti rendezvényeket szervez. A Hagyományőrzők Dél-dunántúli Regionális Szólótáncversenyét a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel partnerségben rendezték. A fellépett hagyományőrző táncosok a Muharay szövetség tagjai, mely a saját falujuk táncát táncoló együtteseket fogja össze. A Bartina pedig a Tolna megyei ilyen együttesek összefogója.

A paraszti tánckultúránkat megjelenítő hagyományőrző táncosok ötvenkilenc produkcióban százhúszan mutatkoztak be neves zsűri előtt, négy megyéből, huszonkét településről, huszonhárom táncegyüttesből. A programon környékünk összes tájegységének tánca megjelent.


Foray Nándor

text