Népzene, néptánc moziélménnyel és faültetéssel

A népzene, néptánc hagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amely az ősz folyamán a megye több településére is eljut majd a Fejér Megyei Népzenei Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően. Ismeretterjesztő előadás, táncház, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi kertmozija „házhoz viszi” a moziélményt.

Az egyes helyszíneken az érdeklődők hallhatnak egy rövid előadást többek között a 90 éve született Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megyei néptánchagyományainak megismeréséhez. A programban szerepel tánc-, viselet- és hangszerbemutató is: moderátorként Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget a néprajzi előadáson. Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok néptánc-improvizációkkal színesítik a bemutatót, közben a Szedtevette zenekar muzsikál. A rendezvénysorozat helyszínein filmvetítést is tartanak majd: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel, a Seveled című magyar romantikus vígjátékkal ajándékozzák meg a jelenlevőket.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódik ezeken a helyszíneken is.

A program két eseményét Székesfehérváron, a Barátság moziban rendezik meg általános iskolai csoportoknak, a további helyszínek és időpontok:
 
Szeptember 6., vasárnap: Úrhida, szabadidőpark 

Szeptember 13., vasárnap: Kőszárhegy, Piac tér

Szeptember 20., vasárnap: Zámoly, Füzes közösségi tér

Szeptember 26., szombat: Dinnyés, Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ

Szeptember 27., vasárnap: Sárkeresztúr, Bella István Művelődési Ház és Könyvtár udvara

Az előadások 19 órakor, a vetítések 20 órakor kezdődnek.

(A közel húsz éve működő Fejér Megyei Népzenei Egyesület megalakulása óta a népművészet, azon belül is a népzene hagyományainak, értékeinek megőrzéséért, megismertetéséért, terjesztéséért dolgozik.)

Alkotóközösségeket, műhelyeket működtet a különböző népművészeti ágakban; tanfolyamokat, továbbképzéseket, szakmai bemutatókat, konferenciákat, előadásokat, kiállításokat szervez, hogy minél szélesebb kört elérjen tevékenységével.

Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében rendszeresen részt vesz pályázatokon. Az elmúlt évben a Csoóri Sándor Program keretében a Népművészet a mozivásznon – Fejér megyei szakmai napok című, CSSP-E-MEGYEI-2019-0020 számú projektjükkel nyertek el hárommillió forintos támogatást, ennek köszönhetően a megye több településén valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan településeket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont olyanok az adottságaik, hogy megszervezhetők a szakmai napok és a vetítések is.

text