VI. Kárpátaljai népzenei- és néptánc tehetségkutató

Szól a fülemüle – hatodszor

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány a hétvégén hatodik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle népzenei- és néptánc tehetségkutatót. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület volt.
 
A tehetségkutatóra olyan 7 és 16 év közötti fiatalok jelentkezését várták, akik érdeklődnek a népzene és néptánc iránt. Jelentkezni négy kategóriában, az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkcióval lehetett.

A Tiszapéterfalvai Vidámpark területén megrendezett tehetségkutatóra 11 produkcióval 98 gyermek érkezett többek mellett Técsőről, Viskről, Nagypaládról, Csapról, Téglásról, Beregszászból.
Az ünnepélyes megnyitón Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Örömmel jegyezte meg, hogy a hat évvel ezelőtt megszületett ötlet mostanra már rendszerré vált, melynek kivitelezésében nagy szerepet játszik a GENIUS Jótékonysági Alapítvány. Kihangsúlyozta: a tánc, ének és zenei nyelvünk hasonló fontossággal bír, mint az anyanyelvünk, hiszen ez is üzenetet hordoz.

Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, a program szervezője kifejtette: – Az időtlen értékek nem veszthetnek el. A népzene olyan kincs, amit minden gyereknek ismernie kell, olyan kő, ami marad, bármilyen erős is legyen a folyó sodrása – fogalmazott.

Nyitó produkcióként a Gesztenyevirág énekegyüttes előadásában Beregi párosító dalok csendültek fel. Ezt követően léptek színpadra a versenyzők szebbnél szebb, jobbnál jobb előadásokkal.

A zsűri tagjai között ott volt Pál Katalin zenetanár, karnagy, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője, illetve Pál Lajos népzenész, zenetanár, karnagy, a kárpátaljai magyar népzene-, néptánc-oktatás elindítója, a 25 éve működő péterfalvi nemzetközivé vált Népzene Néptánc Kézműves Tábor alapítója, szakmai vezetője.

A hangszeres szólista és az együttesek kategóriában a zsűri az értékelésnél figyelembe vette a tájegységi hitelességet, a zenei szerkesztést, a színpadi jelenlétet, az előadói készséget. A táncospár és a táncegyüttes kategóriáknál pedig értékelésre került a táncanyag ismerete, a térhasználat, a zenei illeszkedés, a színpadi megjelenés és az előadásmód. Szempontonként az előadók maximálisan 10-10 pontot érhettek el.

VI. Kárpátaljai népzenei- és néptánc tehetségkutató 

A verseny győztesei:

Fülemüle Band (Viski Folkműhely), felkészítő tanár: Becske Adrienn, bemutatott produkció: Dunántúli ugrósok
Hangszeres szólista kategória:
Stók Szabolcs (Viski Folkműhely), felkészítő tanár: Becske Adrienn, bemutatott produkció: Magyarbődi muzsika
Táncegyüttesek kategória:
Nereszen Néptáncegyüttes (Nereszen Népművészeti Egyesület), felkészítő tanár: Kristofóri Gyöngyi, bemutatott produkció: Szilágysági táncok

Minden kategória első helyezettje táborozási lehetőséget kapott a GENIUS szervezésében, a 2021/2022-es tanévben megvalósuló Bereg-vidéki népzenei és néptánctáborba, valamint ajándékcsomagban részesültek. Pál Katalin, ajándékcsomagot adott át minden felkészítő tanárnak, valamint a hangszeres szólistáknak.

text