Akusztikai fejlesztés a Táncházban

Székesfehérvár

Egy nyertes pályázatnak és az Alba Regia Táncegyesület lelkes, kreatív csapatának köszönhetően megújulhat a Malom utcai Táncház játszóhelye: az akusztikai fejlesztést követően a mostaninál sokkal jobb minőségben élvezheti a műsorokat a jövőben a közönség.

A Malom utcai Táncház legnagyobb előadóterme nagyon szép kialakítással rendelkezik: az impozáns fagerendázat olyan eleganciát kölcsönöz a teremnek, amelytől egyszerre elegáns, de ugyanakkor alkalmas a Táncház profiljába illeszkedő események helyszínének is. Sajnos azonban az is tény, hogy a terem akusztikája nem megfelelő: a zenei élmény elmarad az elvárható minőségtől. A helyiség kemény felületei miatt a különböző tartományokból származó hangok egyenetlenül „szóródnak szét”, amit a közönség is érzékel. A probléma megoldásához – szakszóval – hangcsillapításra van szükség, azaz a terem meghatározott pontjain különböző anyagú, textúrájú és keménységű akusztikai paneleket kell elhelyezni.

Az augusztusi Király(ny)i Napok több zenei programján és a táncműsorokon sem sikerült 100 százalékosra a hangosítás – sem a közönség, sem az előadók szempontjából nézve. Az Alba Regia Táncegyesület ezért úgy döntött, hogy – bár sok alakítandó, javítandó lenne a házban –, most mégis erre a problémára fókuszál. Az akusztikai fejlesztést követően a mostaninál kevésbé visszhangos tér szolgálja majd a jövőben a közönséget és a fellépőket.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása című pályázat keretében ingatlan felújításra nyertek pályázati támogatást, amelyből megújult a táncegyüttes játszóhelyének padozata, emellett azonban a nagyterem akusztikai fejlesztését is meg kívánják oldani. Az ARTE csapata büszke rá, hogy a projektet maguk tervezték meg. Az elmúlt félévben sokat dolgoztak a megvalósítás érdekében: terveket rajzoltak, paneleket, függönyt, színeket válogattak. A cél egy modern, letisztult hatású és egységes stílusú játszótér megteremtése. A fekete világítótestek légiesek, mégis karakteresek, kör formájukkal ellensúlyozzák a szögletes hangvetőket. A ledes fény is egységes, konkrétabb megvilágítást ad majd a térnek, a fényhőmérséklete miatt mégsem lesz rideg a hatás. A kivitelezés hamarosan kezdődik, és mivel a támogatási összeg véges, ezért ezt is maguk szeretnék megvalósítani, saját forrásból.

Bővebb információ:
Honlap: www.artefolk.hu
Facebook: www.facebook.com/www.artefolk.hu/

text