Ingyenes a néptánc Ásotthalmon

Három éve folyik ingyenes néptáncoktatás az ásotthalmi művelődési házban. Idén két kezdő, egy óvodás és egy iskolás csoportot is indítottak.

Az életkori sajátosságokat figyelembe véve oktatja az ásotthalmi gyerekeket néptáncra Számfira Máté, a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves hallgatója.

– A játék és a tánc jól megfér egymás mellett. Szeretem a játékosságot belevinni a felnőttek oktatásába is, mert tapasztalataim szerint jobban ki tudnak bontakozni, el tudják engedni magukat – magyarázta a fiatalember az ásotthalmi művelődési ház nagytermében, ahol az általános iskolások már izgatottan várták az aznapi foglalkozást. Az ő esetükben nem kellett azon aggódni, hogy el tudják-e engedni magukat.

Azt már az egyik szülő, Papp Renáta, a nagyközség alpolgármestere mondta el, hogy a néptáncot két éve kezdték újra a településen.

– Korábban is volt oktatás, de az odajáró fiatalok felnőttek, családot alapítottak, és nem folytatták, nagy űrt hagyva maguk után. Amikor a művelődési házhoz kerültem két éve, szerettem volna újraindítani. Szerencsére éppen akkor nyert az önkormányzat pályázati pénzt, így ismét lehetőség nyílt rá – magyarázta.

Számfira Máté, aki második alkalommal tartott néptáncot a gyerekeknek, az óvodában kezdett, utána következtek az iskolások.

A békéscsabai fiatalember iskoláskorában kapott kedvet a tánchoz. Miután egy néptáncpedagógus ellátogatott az iskolába, úgy ment haza, hogy őt azonnal írassák be, azóta táncol.

A lelkesedéssel Ásotthalmon sem volt gond. A bemelegítés után a tánc alapjaival és moldvai körtánccal ismerkedtek a gyerekek sok-sok játékkal fűszerezve.

– Kihúzza magát, emelt kézzel tapsol, nincs bent a hóna alatt a lázmérő, nem vagyunk mi dinók! – hangzottak a félig komoly utasítások, majd az ivás és rövid pihenő után következett a legjobb rész, amit már mindenki nagyon várt: a játék, ami nem ám csak az önfeledt szórakozásról szólt, hanem némi önfegyelemről is, mert aki rosszul viselkedett, az egy körből kimaradt.

– Aki velem egyszerre beszél és nem tud viselkedni, az leül, mert el fog fogyni a hangom és a türelmem – fegyelmezett Máté, de a kiültetettek lassan visszasomfordálhattak a többiek közé.


Arany T. János

text