Népzene, játék, táncház és maraton vár a Völgyben!

Egy hét szünet után szombattól ismét Völgyhétvége Kapolcson, idén már a harmadik. Egyelőre a közeledő erőteljes lehűlés sem akadályozza a programokat, de érdemes lesz melegen és rétegesen öltözködni. 
Szülinapi könnyűzenei koncertekkel, sok-sok népzenével, komolyzenével és világzenével várja az érdeklődőket a harmadik Völgyhétvége. Izgalmas zenei felhozatalt tartogat ez a blokk is, hiszen A bankda, a Cimbalom Brothers és a Csángálló is húzza a talpalávalót, de a legnagyobb hazai népzenei kiválóságok is színpadra lépnek: a Csík Zenekar és Szalóki Ági.

Aki kevésbé szereti a népzenét, az az Irie Maffia 15. születésnapját is megünnepelheti Kapolcson.

Külön öröm, hogy Móser Ádámot is a fellépők között köszönthetjük, akivel legutóbb a megyében Veszprémben találkozhattunk júniusban. Móser Ádám tangó-harmonika virtuóz játéka minden bizonnyal a völgylakók szívét is el fogja rabolni, misztikus és elbűvölő dallamok fültanúi lehetünk majd.

Lesz futás!
Idén is kedvez a Völgy a sportolni vágyóknak, ugyanis idén is lesz Völgymaraton, az immár hagyománnyá vált Művészetek Völgye Félmaraton és Földönfutók versenyét idén is meghirdetik a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetséggel karöltve.

Felnőtt férfi és női, senior férfi és női, valamint ifjúsági fiú és leány kategóriákban nevezhetnek a bátor sportolók. Valamennyi célba érő versenyző befutócsomagot kap. Mindkét távon, kategóriánként az első három helyezett versenyzőt díjazzuk kupával, oklevéllel. A felnőtt női és férfi terepfutó verseny győztesei horvátországi terepfutó versenyre nyernek nevezést. A 23 és a 6,2 kilométeres távon is a megújult kapolcsi főtérről indulnak a versenyzők és ide is érkeznek majd vissza.

Az útvonalakról a térképet itt találjátok.

Lesz játék!
Azt kevesen tudják, hogy a Völgyhétvégék, ahogyan a Művészetek Völgye sem az őrült bulizásról szól. Ez a fesztivál a családoké is, és a kapolcsiaké is, így értelemszerűen rengeteg gyermek programmal, készségfejlesztőkkel és mesékkel várják a legkisebbeket is. Emellett viszont a felnőttek is élvezhetik a gyerekeknek szánt programokat (nem szégyen az), a MANK udvarban például kézi- és kreatívmunkákat készíthetünk segítséggel, pénteken pedig 15 órakor a Kastély ad otthont a Magyar Társasjátékos Egyesület programjának. A Társasjátékvölgyben idén is helyben épül újra a világ 7 csodája, valamint a fák között mamutok vadászata folyik majd. Természetesen királyt is választanak, de feldereng majd Las Vegas, és felfedezhetjük a maori szigetvilágot is.

Lesz tánc!
Fel sem tudjuk sorolni, egy hétvége alatt hány különböző helyen lesz magyar népzenei és világzenei táncház, a szombati nap kiemelten bővelkedik a vigadalomban. A Csángálló táncházon kívül, aki 21:30-kor kezdődik majd a Pest-Buda udvarban, ellátogat Kapolcsra a Tázló együttes is, akik 20:30-kor az Óvoda-kertben adnak koncertet, ami felejthetetlen táncházba fullad majd.

A Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik hagyományos hangszereken, a táncházakra jellemző felállásban.

Az együttes tagjai több mint húsz éve gyűjtenek moldvai csángó és muzsikus cigány mesterektől. 2014-ben jelent meg első lemezük: Moldvai népzene Budapestről. Évről évre közreműködnek a csángó bálon és a táncháztalálkozón. 2016-ban munkájuk elismeréseként átvehették a Táncház díjat.

A még élő mesterek közül Hodorog András klézsei furulyás és unokatestvére, Bálint Erzsébet énekes kap szerepet a műsorban, amely bemutatja a csángó zene változatos világát a feszes táncritmusoktól a lírai dalokig. Megidézik a már elhunyt énekes, hegedűs és kobzos mestereket is, hiszen a legtöbben sajnos már nincsenek közöttünk. A műsor második felében szerepet kapnak a Tázló-tagok énekes, hegedűs, kobzos és dobos tanítványai is.

Horváth Virág

text