Százhúszan ropták a csabai színpadon

Mintegy százhúszan álltak színpadra vasárnap a Jókai színházban, a békéscsabai Tabán Néptánc Egyesület által immár nyolcadik alkalommal életre hívott Viharsarki Vigadalom keretében: a Kárpát-medence színes hagyományaiból láthatott egy válogatást a közönség, illetve műsorra tűzték Varga Miklós főszereplésével a Ki szívét osztja szét című produkciót.
 
Az est első felében folklór műsoron vehettek részt a nézők, színpadra lépett Békéscsabáról a Kistabán és az Ifjú Tabán, Békésről a Belencéres Néptáncegyüttes, Makóról a Forgatós Táncegyüttes, Deszkről a Tiszavirág Néptáncegyesület – mondta Farkas Tamás, a házigazda Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője. Hozzátette, a fellépők révén Kárpát-medence színes néptánchagyományából láthatott a publikum egy csodás válogatást.

Az est második felében a Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös, Ki szívét osztja szét című, komplex táncszínházi produkciója került terítékre. Az alkotók a főszereplő, Varga Miklós kivételes és karakteres hangján keresztül üzentek a nézőknek, a színpadon megjelentek az elmúlt két évszázadból a magyar nemzet megpróbáltatásai, így az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, a két világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve a rendszerváltás.

– A produkció díszelőadása tavaly október 6-án volt, így most második alkalommal láthatta a közönség Békéscsabán – tette hozzá Farkas Tamás. Elárulta, hogy az esten összességében mintegy százhúszan álltak színpadra, a táncosokat a nyírségi Bürkös zenekar kísérte.

– Úgy gondolom, hogy a Viharsarki Vigadalom egy hiánypótló rendezvény Békéscsabán, ugyanis zárt térben, nem szabadtéren szervezett néptáncfesztivál nincs másik Békés megyében – folytatta. Kiemelte, Békéscsaba nyitott a népi kultúra, a néptánchagyományok irányába, a Tabán pedig remek közönségbázissal bír, így mindig bizakodóak, hogy telt ház előtt rendezhetik meg a programot. Ez most sem volt másképp, a koronavírus-helyzet okozta kétségek ellenére sem.

– Új műsorral készül a Tabán Táncegyüttes az Aradi Kamaraszínházzal közösen, melynek címe 497 pár bocskor lesz – mondta Farkas Tamás. Ez arról szól, hogy az első világháború előtt négy romániai fiatal zenész, táncos körbesétálta a Földet. Ezt azért szeretnék minél hamarabb színpadra vinni, mert úgy vélik, ha nem ők teszik meg ezt, akkor valamelyik világhírű rendező filmet készít a hollywoodinak is beillő sztoriból. A történetet egyébként Tapasztó Ernő fedezte fel.

Kifejtette: naplók, feljegyzések, térképek alapján próbálnak egy folk-roadshow-t készíteni. A legfőbb mozgáselemek elsősorban román táncok lesznek, a román zenéket pedig ötvöznék több etnikum, nemzet zenei világával. A produkcióban négy táncos áll majd színpadra, a műsort különleges díszlet, színpadi tér, modern videóanimáció ugyancsak segíti.

Licska Balázs


A járvány nehezíti a munkát
– A koronavírus-járvány nagyban megnehezíti a gyerekekkel való munkát – mondta Farkas Tamás, a Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője. Hozzátette, tapasztalnak némi félelmet a szülők és a szakköri foglalkozásoknak otthont adó, befogadó intézmények, iskolák részéről, ugyanakkor rengeteg támogatást és biztatást is kapnak. A foglalkozásokon részt vevő gyerekek száma egyébként nem változott. Bár nem viselnek maszkot és kesztyűt, folyamatosan fertőtlenítenek, igyekeznek az alapvető higiénés szabályokat betartani és betartatni.

text