Éljed te is jó kedvedből…

Magyarpalatkai napok a Táncházban - 2020. október 24–25

„Éljed te is jó kedvedből…” címmel szervez ingyenes szakmai továbbképzést vonós hangszereken játszó népzenészeknek és népdalénekeseknek a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület a Csoóri Sándor Program támogatásával 2020. október 24–25-én, szombaton és vasárnap Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.
 
A szakmai napokon ismert előadók, oktatók segítségével magyarpalatkai hangszeres népzenével és dallamokkal ismerkedhetnek az érdeklődő és tanulni vágyó hegedűsök, énekesek, brácsások, bőgősök.
A továbbképzést Salamon Beáta (hegedű), Majorosi Marianna (ének), Kerékgyártó Gergely (brácsa) és Bartók József (bőgő) tartja.

A magyarpalatkai népzene a mezőségi zenekincs része. Magyarpalatka az erdélyi Mezőség középső részén található, ma nagyobbrészt románok lakják. Egykor a belső-mezőségi terület legfoglalkoztatottabb zenészközpontja volt. Ez a táj őrzött meg a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből, s ezt fejlesztve alakította ki a sajátos újabb erdélyi tánc- és zenei stílust. A későbbi magyarországi új stílus és más idegen, polgári hatások ide csak későn jutottak el. A magyar, román, cigány és szász kultúra kölcsönhatása itt fokozta a legmagasabbra az erdélyi tánc- és zenekincs gazdagságát.

Az oktatásra olyan jelentkezőket várnak, akik már rendelkeznek hangszeres vagy énekes előképzettséggel. A részvétel a szakmai programokon ingyenes, igény szerint étkezést és szállást – térítési díj ellenében – biztosítanak a szervezők.

text