Timár 90 - jubileumi weboldal és könyv

A vírus helyzet következtében a Mester születésnapját nem állt módunkban színházban megünnepelni, így kérjük fogadják szeretettel ezt a születésnapi weboldalt, mely Timár Sándor életművét fogja korszakonként bemutatni.

https://www.csillagszemu.hu/timar90

Hamarosan kapható!

“Mesti” - tanítványok generációi szólították így Timár Sándort. Az Állami Balett Intézetben szokásos “mester” megszólítást a szeretet és a tisztelet évek alatt személyes becenévvé szelídítette a növendékek körében.

Saját műhelyében, a Bartók Béla Táncegyüttesben, számtalan amatőr együttesben itthon és külföldön, később az Állami Népi Együttes élén is szívesen fogadta tanítványaitól és munkatársaitól ezt a megszólítást.

A tanítványoktól és munkatársaktól, akik számára Timár Sándor nem egy volt a mesterek között, hanem “a Mesti”, aki pedagógusként és koreográfusként a néptánc világának addig ismeretlen dimenzióit nyitotta meg előttük.

Kiss Krisztina kötete az ő személyes visszaemlékezéseik segítségével kalauzolja végig az olvasót a művész életművén és pályáján.

----------
A Timár Alapítvány új sorozatot indított útjára Timár Archívum címmel, amelyben Timár Sándor folklórkutató tevékenységét és az abból táplálkozó koreográfiai munkáját mutatja be tájegységekre lebontva.

A fiatal Timár Sándor az 1950-es évektől mélyrehatóan tanulmányozta a Galga-vidék és a mai Békés megye román nemzetiségű településeinek - elsősorban Elek és Méhkerék - néptánc- és népzenekultúráját.

Ezért az ünnepi év nyitányaként bemutatjuk a Galga-vidékről szóló filmünket.

https://www.csillagszemu.hu/timar90

A folytatásban:
TIMÁR ARCHÍVUM II. ELEK/MÉHKERÉK 
Premier: 2020. október 19.


text