Nagyanyáik öröksége - hagyományainkról személyesen

Rejtett kincsek, szekrénytitkok

Jelentkezési határidő: 2020. november 03.

Jelentkezési határidő: 2020. november 03. 23:59

 Milyen kincsek lapulnak a szekrény alján? Fedezzék fel és ismerjék meg a nagyszülők múltját, tárgykultúráját, kézműves örökségünket, küldjék el fotón, és népi iparművészeink mai modern tárgyat készítenek belőle. 

Online pályázat egyének, hobbi alkotók, kézművesek, designerek számára.

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye online pályázatot hirdet egyének, hobbi alkotók, kézművesek, designerek számára, amiben arra ösztönzi az érdeklődőket, hogy fedezzék fel és ismerjék meg nagyszüleik múltját, tárgykultúráját, ezzel kapcsolatban saját elfeledett hagyományaikat, kézműves örökségünket. A kiírás további célja az újrahasznosítás, gondolkodásmódunk átalakítása, a kézimunkával töltött idő felértékelése.

A felhívásban olyan textil, fa, cserép, kerámia, bőr, nemez, gyöngy, csuhé, gyékény, vessző, stb. tárgyakról készült fotókat és történeteket várunk, amelyek a pályázókhoz és/vagy családjukhoz kapcsolódnak, és arról mesélnek, kinek mit jelent és hogyan jelenik meg otthonában, életében a „hagyomány”.

Kérjük, a tárgyakat modern környezetünkbe helyezve fotózzák le!

A pályázat elbírálásánál a zsűri együttesen veszi figyelembe a fotózott tárgyat, a leírt történetet és a fotót (esztétikai és technikai szempontból egyaránt).

A tárgyakat nem kell elküldeni!

A fotókat a Hagyományok Háza alábbi zárt Facebook-csoportjába kérjük feltölteni:

Rejtett kincsek Facebook-csoport

 

A Facebook csoport célja egyúttal egy szakmai és ismeretterjesztő, gondolatébresztő párbeszéd elindítása is, ezért a Nyitott Műhely alkotói és a Kézimunka Akadémia munkatársai örömmel válaszolnak a tárgyakkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre is.

A legszebb fotók és a legjobb történetek felkerülnek a Hagyományok Háza Facebook oldalára.

 

Díjak:
Egyéni pályázóknak:

A beérkezett hagyományos darabból népi iparművészeink segítségével egy mai modern tárgyat készítünk el.
Szakmai pályázóknak:

szakmai konzultáció és segítségnyújtás egy hagyományos tárgy újraalkotásában a szakma kiválasztott képviselőivel.
 

Jelentkezési határidő:
2020. november 3-ig folyamatosan várjuk a jelentkezéseket.

 

A program a Design hét keretében kerül megrendezésre.

 

Kapcsolódó programok:
2020. október 2., 16:00-tól

 „Kis fekete 2020” online galéria a kis fekete ruhákhoz beérkezett, a magyar népi fejviseletek motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező kiegészítőkből.

2020. október 6., 18:00

Streamelt beszélgetés a hagyományról a meghirdetett pályázat kapcsán a Hagyományok Háza meghívott vendégeivel.

 

Együttműködő partnerünk: Kézimunka Akadémia

A KÉZIMUNKA AKADÉMIA - Springer Orsolya és Körtvély Adrienne - a hagyományos népi kézmívesség remekeit ihlető forrásnak tekinti a 21. század tárgykultúrájában. Munkájuk során tapasztalják, hogy a megrendelők hálásak környezetük és ruháik személyessé tételében a míves kézimunkák által. Tevékenységük közös halmaza a craft és fenntartható design világának, ezért fontosnak tartják, hogy a DESIGNHÉTen ezt képviseljék.

A KÉZIMUNKA AKADÉMIA bekapcsolódott a Hagyományok Háza KIS FEKETE projectjébe is, ahol szintén a hagyományok megújítása és fenntartása, példamutatás a cél.

 

További információ:
Farkas Réka

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

(+ 36) 70 377 2236

text