Vándorvigadalom a néptáncosoknak

Ajka

Vándorvigadalom elnevezéssel tartottak közös programot a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban a régió néptáncegyüttesei.

Köszöntőjében Kovács Norbert Cimbi a csaknem 10 éves múlttal rendelkező, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény céljáról elmondta, hogy az évszázados népi hagyományok ápolása gazdagabbá teszi a táncosok életét, valamint közösséget teremt. Veszprém megye néptáncmozgalom szempontjából az egyik legerősebb az országban. A jelenlegi táncosok feladata megőrizni és az utánuk jövő generációknak átadni a népi hagyományokat.

A programot az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület, valamint a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ szervezte. Az együtteseket a Zagyva banda kísérte. A műsorban több évtizedes múlttal büszkélkedő csoportok mellett a néhány éve alakult kiscsőszi Bozót néptáncegyüttes is bemutatkozott. A táncosok is megnézték egymás műsorát, hogy tanuljanak egymástól, megtudják, a másik hol tart.

Az esten szerepelt a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes mezőségi és Galgga-menti táncokkal, koreográfus Gaschler Beáta és Kovács Norbert, a Szilágyi Ifjúsági Néptáncegyüttes jobbágytelki táncokkal, koreográfus Vastag Richárd, Nagy Marianna, Szerencsi Noémi. Bonchidai magyar és magyarbődi táncokat mutatott be a Bozót Néptáncegyüttes Gaschler Beáta és Kovács Norbert koreográfiájában, a Szűrös Táncegyüttes Csíkszentdomonkosi táncainak koreográfusa Bodor Dezső Károly volt. A Gerence Hagyományőrző Táncegyüttes Szentgáli csárdás műsorának koreográfusa Vastag Richárd. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes Prikulics darabjának koreográfusa Ramasz László, a Zala Senior Táncegyüttes által bemutatott mezőségi táncok Fitos Dezső koreográfiája, a Veszprém-Bakony Táncegyüttes Ördöngösfüzesi mulatsága Nagypál Anett és Kádár Ignác koreográfiája.

Tisler Anna

text