Vándorvigadalom ezúttal Ajkán

Rendhagyó körülmények között megtartották az idei Vándorvigadalmat Ajkán. A regionális folklóreseményt régóta szervezik meg a környék táncegyüttesei egymásnak adva át a rendezés jogát.

-Tavaly, amikor megkaptuk a nemes feladatot, még nem tudhattuk, hogy a világjárvány milyen kihívások elé állít bennünket. Szerettük volna folytatni a hagyományt, ezért a járványügyi előírásokat betartva, szűkebb körben, de megtartottuk a rendezvényt – mondta el Ramasz László, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője.

A házigazdáknak támogatást nyújtott a szervezésben a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, és a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület is. A rendező egyesületek képviseletében Kovács Norbert Cimbi nyitotta meg az estet:

– Nem véletlen a vigadalom sokéves fennmaradása, hiszen ebben a térségben nagyon népszerű a néptánc és nagyon erős csoportok tevékenykednek itt. A mi feladatunk, hogy ezekkel a hagyományőrző rendezvényekkel tovább vigyük ezt a folyamatot, életben tartsuk szokásainkat a táncon keresztül is.

Ezután átadta a helyét a régió néptánccsoportjainak, akiknek az előadásait ezúttal is a Zagyva banda különleges muzsikája fűszerezte meg. A műsorban szabadon választott tájegység táncanyagából összeállított színpadi elképzeléseket vonultattak fel a koreográfusok. A magyarországi és határon túli magyar tánckincs autentikus bemutatásáról hét táncegyüttes gondoskodott. Gaschler Beáta és Kovács Norbert Cimbi koreográfiáit a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes és a Bozót Néptáncegyüttes formálta meg négy produkcióban Mezőség, Bonchida, Galga-mente, és Magyarbőd táncanyagaiból.

A Szűrös Táncegyüttes csíkszentdomokosi táncokkal székelyföld hangulatát hozták el Bodor Dezső Károly összeállításában, a Gerence Hagyományőrző Táncegyüttes Vastag Richárd Szentgáli csárdás című koreográfiáját pedig duda kísérettel mutatta be.

A házigazda Ajka-Padragkút Táncegyüttes Prikulics című összeállítása mezőszopori legendákat és hiedelmeket elevenített meg. Ramasz László művészeti vezető új koreográfiájában maga az ördög bújt táncosaiba a megjelenített táncmulatság alatt.

A Zala Senior Táncegyüttes Mezőségi táncok című előadásában a legfiatalabb generáció is megmutatta tehetségét. A programot a Veszprém-Bakony Táncegyüttes Nagypál Anett és Kádár Ignác alkotásával zárta Ördöngösfűzesi mulatság címmel. A finálé főszereplői egyúttal elvállalták a következő vándorvigadalom szervezését, így jövőre Veszprémben találkoznak a régió néptáncosai. A műsor kis szünet után táncházzal folytatódott az aulában, aminek zenei házigazdája szintén a Zagyva banda volt.

Ramasz Vanda

text