Hegedűt törten, muzsikust bajban nem hagyunk!

Csütörtökön az Emmi előtt korrekt, békés demonstrációt tartottak azok a roma muzsikusok, akik a Muzsikáló Magyarország program pályázatán nem nyertek támogatást. Petíciót hoztak, és nekem ajándékba egy összetört hegedűt, mely az íróasztalomon landolt!

Elpanaszolták, hogy a magyar kormány által odaítélt 800 millió forint támogatás kevésnek bizonyult, több tucat zenész téli megélhetése így bizonytalanná válhat.
Magyarország Európában egyedülálló módon, kiemelten foglakozik a roma zenészekkel. Az éttermi cigányzene újjáélesztésének és népszerűsítésének fontosságát már évek óta felismerte a kulturális kormányzat, ezért hívta életre előszőr a Muzsikáló Budapest, majd a Muzsikáló Magyarország pályázatot. Három év során tucatról félszáz, majd közel száz zenész csapat kaphatott támogatást a program keretében. Most több mint 150 zenekar jelentkezett, közel százan sikeres, majd ötvenen sikertelenül pályáztak a forrásokra. Nekik ez nagy fájdalom, mi több megélhetési problémaként jelentkezett.

Az államtitkárságon a petíció átnyújtásának éjszakája újratervezéssel, szervezéssel, források átcsoportosíthatóságának keresésével telt, hogy bármi áron, de segítséget találjunk a jogosnak tűnő felvetésre.
Péntekre a döntés megszületett, Miniszter Úr jóváhagyta: a muzsikus cigányok támogatására irányuló pályázat keretösszegét további 200 millió forinttal megelemeltük. Így jó eséllyel minden érvényes pályázónak jut majd.

Fontos alapelv, nem segélyt osztunk, hanem a munkát támogatjuk! A támogatásokat továbbra sem szociális alapon kapják a zenészek, hanem olyan feladatok elvállalásáért, melyet a magyar emberek szórakoztatására, kulturálódására fordítanak a jövőben.
Az ügy kapcsán fontos megjegyeznem, hogy az eddigi pályázatok elbírálása megkérdőjelezhetetlenül szakmai alapon és jogszerűen történt. Köszönet a Hagyományok Háza munkájáért, kiváltképp Pál Szalonna gigantikus lobbi munkájáért. Az eredeti 800 millió forintos keretösszeg biztosítása is csak az Ő közbenjárásának, a roma muzsikusok iránti elkötelezett, kitartó és meggyőző munkájának eredménye.

A petíció mellett egy összetört hegedűt is küldtek számomra a magyar zenei élet nélkülözhetetlen alakjai. Azonban hegedű nem maradhat törve! Gyors körtelefon roma zenész barátaimnak, ki ismer egy mestert, aki ünnepnap, azonnal nekilát ha kell, a javításnak. Zenész barátaim megértették a törött hegedű azonnali javításának szimbolikus fontoságát.
24 óra alatt megjavítottuk a hegedűt, 24 óra alatt megoldást találtunk a roma muzsikusok problémájára.

Jelentem: kész van! Újra szól a roma muzsikusok hegedűje!

Fekete Péter

text