Online Héttorony Fesztivál

Idén november 11. és 20. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, amely a legjobb világ- és népzenéit viszi el Makovecz Imre tereibe. A programsorozat keretében 10 zengő ház, 80 művész, 8 kiállítás, 13 koncert, szakmai előadások és beszélgetések, tánchszínház és fényfestészet várja az érdeklődőket.
 
A fesztivál küldetése, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak, és hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára irányítsák rá a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések várják a közönséget.
 
Az idei Héttorony Fesztivál szervezésén is ugyanúgy egy éven keresztül dolgoztak a szervezők, mégis e sorok írása közben még nem tudni, mi valósulhat meg az elképzeléseikből. Vállalásuk, hogy egyetlen koncert és kiállítás se maradjon el, és hogy betartva a szigorú egészségügyi előírásokat, minden tervezett helyszínen ott legyen a fesztivál, s ha másképp nem lehetséges, interneten keresztül streamelt koncerteket nézhessen a nagyközönség.
 
Az idei évben magyar művészek lakják be Makovecz Imre poétikus tereit! A 9 helyszínen megrendezett vándorfesztivál fellépői között a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Sebestyén Márta, aki önálló koncertje után még a Szent Efrém Férfikarral is színpadra áll, a Prima- és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea, valamint a most nemzetközi elismeréssel kitüntetett, WOMEX-díjas Lakatos Mónika lép fel a Romengóval! Az idei év középpontjában a női vokalitás áll, és kiemelt szerepet kapnak a női művészekből álló produkciók. Így a Dűvő mellett feltűnik majd Kubinyi Júlia, az ifjú népdalénekesnő, Petrás Mária és Szvorák Katalin önálló esttel kápráztatja el közönségét, valamint látható lesz a Dalinda énekegyüttes és a Triolina Folk, mindkét együttes női művészekből áll. A gálanapon a Magyar Állami Népi Együttes Énekes madár című táncszínházát lehet megtekinteni a Budai Vigadóban.

Kiss Ferenc

művészeti vezető

text