Különleges műsorral állítottak emléket a Nógrád Táncegyüttes 45. születésnapján

Telt ház előtt adta elő nemrég új műsorát az idén 45 éves Nógrád Táncegyüttes a József Attila Művelődési Központban.

Kovács József együttesvezető elmondta, hogy a járványhelyzet miatt áprilisban el kellett halasztani a hagyományos Tánc Világnapi Gálaműsorukat, ám hónapok óta gőzerővel dolgoztak az együttessel, hogy a nagyközönségnek emlékezetes produkciót állítsanak össze. A 6árok – A béke ára című előadást hosszabb kihagyás után vitték színpadra októberben, a Dűvő zenekar, Szabó János Tamás és Szász József közreműködésével.

 Szabó János szakmai tanácsadó köszöntőjében kiemelte: a produkcióval az együttes vezetői egyrészt az I. világháború áldozatainak és az 1956-os forradalomnak kívántak emléket állítani, másrészt az idén száz éve megkötött trianoni békeszerződés következményeként kialakult állapotokat is megörökítették, és hitelesen idézték fel a tánc nyelvén.

 
– A szívem azt súgja, hogy a múltra mindig emlékeznünk kell. Fiataljainknak csak így adhatunk szárnyakat és gyökereket, amely nélkül nem lenne jövőnk… – emelte ki Szabó János, aki a közösséghez tartozás élményét is a Nógrád Táncegyüttes nagy erényének tartja a kezdetek óta.

A látványos öltözékekkel, zenei elemekkel, színpadi megjelenítéssel és különleges koreográfiákkal tűzdelt műsor abból a szempontból is emlékezetes volt, hogy pontosan az azt megelőző este volt 45 éve annak, hogy mintegy száz lelkes fiatal lerakta a Nógrád Táncegyüttes alapkövét, Székely István vezetésével. Az előadást szűnni nem akaró tapsvihar koronázta, majd a műsor megvalósításáért és a közös munkáért a vezetők köszönetet mondtak segítőiknek és táncosaiknak egyaránt.

Közösen ünnep

Kovács József és Kovács-Jelinek Emese tavaly óta egyengetik a Nógrád Táncegyüttes életét. A lelkes csapattal azon dolgoznak, hogy a tánc nyelvén éltessék a palóc értékek sokszínűségét. A koronavírus idén korlátozta a csapat fellépéseit, nyáron csak kisebb létszámmal mutatkozhattak be Pilinyben, Salgótarjánban és Bánkon. A sikeres gálaműsor után az a tervük, hogy decemberben a jubileumi születésnapot is méltóképpen, a közönséggel együtt ünnepelhessék.Palchuber Kinga
 
 

text