Akkor érzi jól magát, ha hegedül

A tízéves sárospataki Téglás Botond ifjú hegedűs tehetség már nemcsak hazai, de nemzetközi porondokon is bemutatkozott.

Legutóbb jogot nyert egy New York-i versenyen való részvételre, valamint a legnagyobb hazai olaj­ipari vállalat, a MOL Nyrt. is bevette tehetségtámogatói programjába.

Oktatók, eredmények

A MOL ebből az alkalomból kiadott közleménye szerint a Sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója ötévesen kezdett el hegedülni és muzikalitására nagyon hamar felfigyeltek tanárai.
 
Téglás Botond édesapja dr. Téglás Zsolt, a sárospataki Vay Miklós Református Többcélú Szakképző Intézmény – Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon igazgatója. Mint lapunknak elmondta, fia első tanára a pataki művészeti iskola oktatója Varjas Csabáné, aki a mai napig tanítja a fiatal tehetséget. Botond az elmúlt négy évben összesen 25 zenei díjat kapott és a számos hazai fellépés mellett szerepelt már Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Szlovéniában.

Kiemelkedő eredményei, a nemzetközi hegedűversenyeken elért első és második helyezései mellett 2019-ben döntős volt a Koncz János Országos Hegedűversenyen. Egy magas színvonalú szakmai előválogató után meghívást kapott a „Golden Classical Music Awards” nemzetközi hegedűverseny jövő évi döntőjébe New Yorkba. Mindezeken túl lépett már fel a Kossuth-díjas Rolla Jánossal, a Junior Príma díjas Sárközi Lajossal, népzene tekintetében pedig a Liszt-díjas Pál István Szalonna, vagy a Fölszállott a Páva című televíziós verseny egyik nyertese, Puskó Márton nemcsak példaképei, de oktatói is a fiatal hegedűsnek – tette hozzá dr. Téglás Zsolt.

Kiemelte: a komolyzenei fejlődését Füzesséry Attila hegedűművész, valamint felesége, Füzesséryné Dudás Eszter segíti. Mindezeken túl esély van arra is, hogy a vírushelyzet elmúltával a Bécsi Filharmonikusoknál is be tud kapcsolódni egy tehetséggondozó programba Téglás Botond. A MOL által biztosított támogatásból hegedűt szeretnének vásárolni. Botond a zeneszeretete mellett igazi gyermek. Imádja a sportokat, szívesen focizik, táncol és jól sakkozik.

Lefekvés előtt is hegedül
Dr. Téglás Zsolt elmondta azt is, fia a zene szeretetét a családból hozta, amit nagyapja, a zenei néphagyományok iránt elkötelezett egykori cigándi iskolaigazgató, Téglás Dezső alapozott meg, aki a mai napig citerazenekart vezet a bodrogközi városban. A család a nagyapával, az apa testvérével, Téglás Szilárddal, a református lelkipásztor anyával, az énekes dr. Téglásné Szabó Évával, az édesapával és természetesen Botonddal gyakran zenél együtt a Zsindely együttesben. De a fiú nővére, Tamara is néptáncol és énekel. Így a 10 éves tehetségnek már egészen kisgyermek korától természetes volt a zenei környezet. Az apa elmondása szerint fiát egyaránt érdekli a népzene és a komolyzene, de – bár még általános iskolás negyedik osztályos – jelenlegi célja, hogy egyszer egy neves komolyzenei zenekarban hegedüljön.

Szeresse, amit csinál
Dr. Téglás Zsolt kiemelte: nagyon örülnek fiuk sikereinek, de semmit nem erőltetnek, a család számára legfontosabb az, hogy szeresse azt, amit csinál. Most azt tapasztalják, hogy gyermekük akkor érzi igazán jól magát, amikor hegedű van a kezében. Amikor hazaért az iskolai foglalkozásokról, következik a szolfézs-, a zongoraóra vagy a hegedűóra és annak ellenére, hogy ezekkel olykor este fél nyolckor végez, még lefekvés előtt saját kedvtelésére is előveszi a hangszert és játszik egy kicsit. Botond családtagjai is sokat segítenek abban, hogy a fiú eljusson azokra a helyekre, ahol megmérettetheti magát, vagy elősegíti a fejlődését és ezt egyáltalán nem érzik tehernek.

Az apa szerint mindannyian kellemes együttlétként, kirándulásként élik meg azt, amikor fiukat el kell vinni egy-egy távolabbi, vagy akár nemzetközi fellépésre.

 
Nyertek a néptáncosok is
Megyénkből a sárospataki Téglás Botond mellett a Premier Alapfokú Művészeti Iskola Gesztelyi Néptánccsoportja lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10–23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. A művészeti iskola néptánccsoportjában húsz, 11–18 éves gyermek és fiatal táncol. Táncosaik 2018 óta sikerrel szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken. 2018 nyarán a Magyar Látványtánc Sportszövetségnek köszönhetően kijutottak az Európa-bajnokságra is, ahol a második helyet szerezték meg. A gyerekek nagy lelkesedéssel járnak órára és várják az újabb versenyeket, ahol meg tudják mérettetni magukat. A támogatásból táncruházati eszközöket, felszereléseket szeretnének vásárolni.

Bódisz Attila

text