Európa is megismerhette már a hajdú-bihari népdalénekes hangját

Bárdosi Ildikó

Bárdosi Ildikó többször is részesült a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjban.

Bárdosi Ildikó népdalénekes, népiének-tanár 1995-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. 2003-ban – a Szeredás Együttes énekeseként – magáénak tudhatta Debrecen önkormányzatának Csokonai-díját. Később, 2013-ban – népi­ének-tanári tevékenységéért – Hajdúböszörmény Gyermekeiért Emlékéremben részesült. 2017-ben a Nyíradonyi Pávakör vezetéséért is megjutalmazták, majd a Magyar Kórusok és Népzenei Együttesek Szövetsége Kótadíját is oda­ítélték a személyének 2018-ban, tanári kategóriában.

Mérföldkövek
– Nem csupán belföldön, hanem külföldön is jelen voltam, és felléptem, köztük Finnországban, Észtországban, Moszkvában és Ausztriában is – mondta Bárdosi Ildikó. – Finnországban a koncerteken kívül, melyek nagyközönségnek szerveződtek, számos iskolában rendhagyó népzenei bemutatókat tartottunk, melyek csodás emlékként élnek bennem a mai napig – tette hozzá.
 
Már gyermekkorától kezdve énekes szeretett volna lenni. – Az általános iskola első osztályában kijelentettem az éneklési és szereplési szándékomat. Mivel erdélyi származású vagyok, a népdalok világát már egészen korán megismertem. Valószínűleg ez vezetett abba az irányba, hogy népzenei hagyományainkat éltessem, átörökítsem – emlékezett vissza a népiének-tanár. – Kacérkodtam egyidőben az operaénekléssel is, magán­órákat is vettem, ám mégis a népi kultúránál kötöttem ki. Ebben nagy szerepet játszott, hogy 2001-ben a Nyíregyházi Főiskolán megalakult az ének-zene, népzene szak, ahol felsőfokon lehetett tanulni ezt a szakirányt – árulta el a népdalénekes.

– A számos neves népzenekutató, népzenész és népdalénekes szakmai tanácsai sokat jelentettek a pályám széles körű kibontakozásában. Juhász Erika nagy hatással volt az életemre, mivel az ő vezetése által alakítottuk meg a Galagonya énekegyüttest. A társulattal eljutottunk a ki mit tud utolsó fordulójáig, ahol második helyezést értünk el. Többek között ez is erősen inspirált arra, hogy ezt az utat járjam – osztotta meg.

Vámosi Kira

text