20 éves a Hagyományok Háza, 70 éves a Magyar Állami Népi Együttes

Január 22-én, a magyar kultúra napján veszi kezdetét a Hagyományok Háza jubileumi éve.
A Budai Vigadóban működő, kiemelt nemzeti intézmény idén 20 éves, az ország első hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 70. évfordulóját ünnepli.

Az előzetes tervekhez képest kicsit csendesebben és egyelőre csak közönség nélkül indul a kettős jubileumi év a magyar kultúra napján a Corvin téri Budai Vigadóban, amely az idén 20 éves Hagyományok Háza és a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes székháza.

A Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelt nemzeti intézménye 2001-ben alakult. A Hagyományok Háza küldetése a magyar nemzeti kultúra részét képező letűnt vagy eltűnőben lévő kisközösségi kultúra elemeinek visszajuttatása a ma és a holnap kulturális közéletébe, azok életben tartása és élővé tétele. Az élő népművészet otthonaként sokféle tevékenységével – a színpadi néptáncművészettől a kézműves szakoktatásig, a népi iparművészettől a folklóranyagok archiválásáig, az élőszavas mesemondás népszerűsítéséről a jövő generációinak népművészettel való megismertetéséig – arra törekszünk, hogy elődeink öröksége a XXI. századi mindennapok szerves része legyen. Az év során számos kiemelt eseményt tervezünk székhelyünkön a budai Corvin téren, Budapest kiemelt kulturális helyszínein, de országszerte és a határon túli helyszínekre is elvisszük ünnepi programjaikat. Reményeink szerint már semmi akadálya nem lesz, hogy nyáron a határon túli professzionális néptáncegyüttesek fesztiválját rendezzük meg a Corvin téren. A néphagyomány jeles napjai köré, az ünnep jegyében szervezzük meg az egész éven át futó tematikus napok sorozatot, az elmúlt évtizedek különböző generációit ültetjük majd egy asztalhoz, hogy egy-egy területet különböző korokból és nézőpontokból megismerhessen a közönség, ősszel a három nagy területét (színpadi néptáncművészet, néphagyomány átörökítése és folklórdokumentációs tevékenység) felölelő szakmai konferenciát, szüreti bált tervezünk szokásos programjaink mellé. A kerek évfordulót igyekszünk nem csupán a visszatekintés jegyében megünnepelni, hanem a múlt tapasztalatain keresztül új projekteket építünk, a szűk szakmán túlmutató együttműködésekkel, pályázatokkal, hazai és nemzetközi kezdeményezésekkel egyaránt készülünk. 

 
 

Rábai Miklós, aki idén áprilisban lenne 100 éves, 1950-ben kapott megbízást a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának megszervezésre. Az első fellépésre 1951. április 4-én került sor az Operaházban, a Mojszejev együttessel közösen. A Magyar Állami Népi Együttes Ének-, Zene- és Tánckarának első önálló bemutatója 1951. május 14-én, a Városi Színházban (későbbi Erkel Színház) volt, műsorán ez Ecseri lakodalmassal. A járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan, hogy a 70 évet felölelő gálaműsort hol és mikor tudják megtartani, de nyáron már remélhetőleg több helyszínen is lehet találkozni a Magyar Állami Népi Együttes nagyszabású produkcióival. Fellépnek többek között a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Szegedi Szabadtéri Játékokon, őszre pedig már van meghívásuk Strasbourgba és Londonba is. A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi székházi előadásaira a tánc- és a zenei élet kiemelkedő előadói közül hív vendégeket, az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbum jelenik meg, a hét évtizedet feldolgozó szabadtéri dokumentum- és fotókiállítást, valamint az együttes jelenkorát bemutató mozifilmet is bemutatnak majd az év során.

A magyar kultúra napján a Folkstúdió ünnepi adásával indul a jubileumi év, Kelemen László alapító-főigazgatóval, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek és az intézmény kollégáinak részvételével. Amíg lehetővé válik a közönséggel való személyes találkozó, az online térben követhetőek a programok.

text