Az együttesek online táncjátékkal készülnek

Itt a farsang, online áll a bál! – ez a mottója a nyíregyházi táncegyüttesek télbúcsúztató, tavaszköszöntő táncjátékának.
 
Demarcsek György produkciós vezető tájékoztatása szerint február 14-én 17 órakor kezdődik az online bál a VLAMI-ban, amit a Facebookon az SZSZBMNE oldalon lehet megtekinteni.

A vízkereszttől a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a farsang a mulatozás időszaka. Ez volt a párválasztási és egyben az esküvői szezon is, mivel a húsvéti böjt idején már tilos volt táncolni és esküvőt rendezni. Farsangkor a falvakban bálokat tartottak, és a farsanghoz kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása is. A különféle maszkos alakoskodásokból nőttek ki a különféle dramatikus játékok, amelyekben tipikus alakokat személyesítettek meg.
Komoly és ünnepélyes szokások, vidám, humoros játékok és táncok elevenednek meg ebben az előre felvett és élőben közvetített műsor­elemeket egyaránt tartalmazó online táncjátékban, amely a nyíregyházi táncegyüttesek példás összefogásával jött létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület gondozásában.

Közreműködik a Tánctanoda, a Nyírség UP (Lókötő és Topogó), az Igrice Néptáncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes és a Nyírség Táncegyüttes.

KM

text