Film készült Debrecenben a forradalmi hősök tiszteletére

A közösségi médiában emlékezik meg március 15-ről a cívisváros.
  
Az ünnepi beszéd élőben hangzik el a polgármester hivatalos Facebook-oldalán március 15-én, hétfőn 11 órától. Közvetlenül ezután, 11 óra 15 perckor Debrecen város közösségi oldalán kezdetét veszi a FORR-A-DALOM – emlékezés 1848-49 hőseire című műsor, amelyet Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője rendezett. A félórás összeállítás a forrongó hangulatot és a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc vonatkozásában.

Debrecen történelmi terein a Bürkös Zenekar zenéjére a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese, a Debreceni Népi Együttes és a Főnix Néptáncegyüttes jelképes verbuválását láthatjuk. Az ugrós, vonulós páros táncok és az egykori katonatáncokból kialakult szóló férfitáncok a látványos kameramozgásnak köszönhetően élnek, ragyognak a tavaszi napsütésben, a szabadságharcot megidéző, szívet dobogtató hangulat magával ragadja a nézőt.

Hercz Vilmos, a Népművészet Ifjú Mestere azonban nem elégszik meg ennyivel. A kisfilmben a nemzeti emlékezetünket, büszke öntudatunkat egy huszáros vágással kapcsolja a ma embereihez. Ötletes és kreatív módon Benedek Bernadett, Bakota Zalán és Somogyi Tibor fiatal, debreceni slammerek a táncos részeket modern kori mesélőként kötik össze. A kizárólag erre az alkalomra íródott versek sok életszagú témát érintenek, így szóba kerülnek a járvány elleni nap mint nap küzdő „fehérben dolgozók”, mint valódi hősök:

Már eltelt közel 200 év és még mindig emlékezünk! Bár a hősök most is itt vannak közöttünk. Egy nemzet, egy nép. És a hév még most is ég. A közös probléma meg szét nem tép, ha az összetartás és a kitartás színre lép. Fehérben dolgozók, egyenruhásak, kik nap mint nap előttünk járnak. Kiket ugyanúgy hazavárnak, kik vért izzadva beteget ápolnak, vagy 50 fokban éppen kaját csinálnak. Az övéké is fontos szerep és egyébként tényleg lehet, hogy néha elfeledkeznek. Pedig ők is hősök, akár a nagyjaink, mert jobbá teszik napjaink. És a változás? Nélkülük nem kezdődne el. A kitartásuk az, ami most kell.

(Benedek Bernadett)

Közreműködők
A Bürkös Zenekar, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese, a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Néptáncegyüttes.
Slammerek: Benedek Bernadett, Bakota Zalán és Somogyi Tibor.
A kisfilmet szerkesztette és rendezte: Hercz Vilmos.
A film Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának felkérésére, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. gondozásában készült.

text