Lovagkeresztet kapott Gázsa

Papp István "Gázsa", a Honvéd Együttes és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának vezető prímása kiemelkedő színvonalú művészi pályája elismeréseként Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott. Gratulálunk.

Papp István Gázsa

Pályája

Erdélyben, Kolozsváron született 1959-ben. Már hétéves korában elkezdett hegedűn tanulni. 1978-ban végzett a kolozsvári zenelíceumban. Népzenész pályájának első állomása a Bodzafa együttes volt. A kolozsvári, dési, tordai táncházakban heti rendszerességgel muzsikáltak és számtalan koncertet adtak Románia különböző városaiban. 1977-ben egyik alapítója volt az erdélyi táncházmozgalomnak. Népzenei gyűjtések sokaságán vett részt, hogy a helyszíneken eltanult új dallamokkal folyamatosan bővíthesse repertoárját, és ezt a megszerzett tudást a táncházakban is kamatoztatta. A Bodzafa együttessel több bakelitlemezük jelent meg, köztük az igazi kuriózumnak számító Magyarózdi népzene, amely először mutatott be egy falu monográfiáját, balladákkal, táncrendekkel.

1982-től 1989-ig a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák (a mai Háromszék Együttes elődje) hivatásos népi együttes zenekarvezetője volt. Itt alapította meg a Stúdió Táncegyüttes állandó kísérőzenekaraként is működő Kova zenekart, akinek tagjaival a székelyföldi táncházak állandó részvevője volt (Sepsiszentgyörgy mellett Csíkszeredában, de főleg Kézdivásárhelyen muzsikáltak rendszeresen).

Budapesten az 1990-es évek elején a Malév Kamarás együttesben játszott world-musicot, majd 1992-től kezdve Kelemen László meghívására a Budapest Táncegyüttes prímása lett. Jelenleg is a Honvéd Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának zenekarvezető prímása.

1993-ban megalapította harmadik saját zenekarát, a Gázsa Bandet. Az évek során az együttes bejárta a világot. Európán kívül például Japánban, Kínában, Tajvanon, Mexikóban, Indiában, Egyiptomban, Kanadában és többször az Egyesült Államokban is megfordultak. (Egy 2004-es amerikai koncertsorozat egyik állomásaként a washingtoni filharmonikusokkal is tartottak egy Bartók-Liszt-Brahms-műveket tartalmazó, és azok népzenei gyökereiről szóló koncertet). A világ minden táján népszerűsíti a népi kultúrát és az autentikus népzenét.

Zenei kvalitásait nem csak autentikus zenészként kamatoztatja. Sepsiszentgyörgyi éveiben állandó tagja volt a városi kamarazenekarnak, ahol a nagy klasszikusok mellett kortárs magyar és román műveket adtak elő. Régizene muzsikus volt a csíkszeredai Régizene Fesztiválokon a Barozda együttessel. Mellette a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi színházak előadásaiban vállalt különféle zenész-színész megmérettetést. Évekig ment vele Budapesten az Új Színház Vérnász című darabja is. Szerepelt a Vagabond című Szomjas György-filmben, egy indiai játékfilmben, valamint közreműködött az 1100 év Európa közepén című, 62 részes dokumentumfilm kísérőzenéjében is.

A hivatásos táncegyütteseknél betöltött szerepe révén sokféle népzenei dialektust sajátított el. Így kijelenthető, hogy kimagaslóan széles népzenei repertoárral rendelkezik, mely köszönhető továbbá hosszú táncházas múltjának és erdélyi gyökereinek is.

Forrás: Wikipedia

text