Kis fekete 2021 pályázat

Kis feketék, nagy ötletek - a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztárából

Inspirációs alap

A Kis Fekete Ruha minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja. Szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Munkahelyre épp úgy tökéletesen megfelelő, mint egy esti programra vagy délutáni randevúra. Ezt a ruhadarabot azonban izgalmassá és egyedivé a kiegészítők teszik. 

Pályázati kiírás

1. A Hagyományok Háza Nyitott Műhely pályázatot hirdet népi kézművesek, iparművészek, tervezők, crafterek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő, a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztárában megtalálható kárpát-medencei népviseletek motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező kiegészítők (ékszerszett, táska, kalap, sál, kabát) készítésére. A pályázat célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák, szakterületek képviselőinek találkozását és közös alkotását, motívumok, technikák újragondolását (pl. hímzés-bőr vagy gyöngy-bőr párosítása), olyan darabok megalkotását, amelyek a kortárs öltözködéskultúrába beilleszthetők.

2. Várjuk olyan ruhatervezők jelentkezését is, akik kis fekete ruhákkal vagy kollekciókkal pályáznának, illetve népi kézműves alkotóinkkal közös alkotói munkában szívesen vennének részt.

A kis fekete ruha elkészítésénél javasolt a népviseletek formavilágának követése, és egy-egy hagyományos falusi közösség női ideáljának kiemelése. (tekintetbe véve a különböző női alakokat, korosztályi sajátosságokat)

A pályázat témája

„70 ÉVES A Magyar Állami Népi Együttes”

Az ország első hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes, idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az elmúlt 70 esztendő alatt számos értékes viseleti darab került a együttes tulajdonába, amiket egyrészt használnak az egyes előadási darabokban, másrészt amik inspirációul szolgáltak más darabok stilizált jelmezeihez.

Ezért a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztárából válogattunk darabokat, amik inspirációs forrásként szolgálhatnak a kis fekete kiegészítőihez is.

Ezek feldolgozását várjuk!

Benyújtandó pályázati anyag

 • Az elkészített alkotás
 • Pályázati adatlap, melynek része a 
 • Tervezési folyamat leírása (min. 1 500 karakter)
  • koncepció
  • lényegkiemelés: az elkészített kiegészítő, viselet a női test mely részét emeli ki? (pl. fej, felsőrész, derék, csípő, lábak) Hogyan kapcsolható ez a hagyományos női viseletekhez? Milyen párhuzam vonható az egyes tájegységeken elvárt nő ideálokkal?)
  • anyaghasználat, technika indoklása
  • használhatóság a XXI. században
     

Előzetes regisztráció
Az előzetes regisztrációs űrlapot kitöltőket folyamatosan tájékoztatjuk a pályázathoz kapcsolódó előadásokról, konzultációs lehetőségekről, kapcsolatépítő találkozóról.

Díjazás
A beküldött alkotásokból szakértői zsűri válogatása után divatbemutató keretében mutatjuk be a legjobb alkotásokat.

A munkákból online katalógust készítünk, és interjúsorozat keretében lehetőséget adunk az alkotók bemutatkozására.

Határidők

Dokumentáció és tárgybeadás határideje: 2021. július 1.

Zsűrizés: 2021. július

Divatbemutató: 2021. augusztus

Fotózás: 2021. szeptember

Online galéria megjelenése: 2021. november

További információ

Farkas Réka
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
(+ 36) 70 377 2236

text