Vajon mikor lehet végre próbálni, vidáman együtt lenni?

 Kedves Olvasó, manapság, amikor a szűnni nem akaró vírusjárvány közepette mindannyiunknak a mozgástere beszűkült, sokan szobafogságra kényszerültünk, nosztalgiával emlékezhetünk az elmúlt évek gazdag anyanyelvű közművelődési programjaira. Felidézzük a megyeszerte megszervezett falunapok, néptánctalálkozók, kórusfesztiválok eseményeit, amelyek nem csupán egy-egy település, hanem az egész kistérség magyarságának felkeltették az érdeklődését. A jelzett fesztiválokra zenekísérettel történt színes felvonulás az egész falu vagy község lakosságának felcsigázta az érdeklődését. Az emberek kiálltak az utcára gyönyörködni a felvonuló családtagokban, ismerősökben, illetve gazdag anyanyelvű kultúránknak a bűvöletében ringatózni.

Manapság mindettől elesünk. Csak reménykedni merünk, hogy a járvány elmúltával újraéled a közművelődési élet. Ha egyáltalán újraéledhet…

Most induló sorozatunkban annak járunk utána, hogy a megyebeli néptánc- vagy moderntánccsoportok, különböző kórusok közössége hogyan vészeli át a jelenlegi mindenfajta korlátozást. Van-e lehetőség a próbákra, van-e remény a valamikori folytatásra vagy újrakezdésre?

Kisperegen minőségi néptánc született, de ...

Hovanyecz Reghina egészségügyi nővér Kisperegen hozzájárult a minőségi néptánc megteremtéséhez. Az óvodában, illetve az iskolában a pedagógusaik betanításával folyamatosan tanultak néptáncokat, amelyeket évzáró ünnepélyen vagy más alkalmakkor adtak elő a szülők örömére. A minőségi néptánc kifejlődése 2014-ben kezdődött, amikor az óvónő kezdett el foglalkozni a kisperegi Napraforgó néptánccsoporttal. 2016 óta felvállalta a Kisnapraforgó próbáinak a megszervezését is. Előbb Molnár Csaba koreográfussal dolgoztak, de 2020-ban megismerkedtek Szilágyi András koreográfussal is, akivel elkezdték a munkát, csakhogy az a koronavírus-járvány miatt félbe szakadt. Akkor a Napraforgó egy mezőségi tánccal készült a következő nyári fellépésekre. Természetesen, a tánc betanulásáról nem mondtak le, várják a lehetőséget a próbák folytatására.

Molnár Csaba koreográfus közreműködésével a Napraforgó kalocsai táncot és marosszéki forgatóst tanult, miközben a Kisnapraforgó tagjai egy operettelőadásra készült táncot tanultak be. Az utolsó fellépésen már a Napraforgó két leány tagja tanított be a kicsiknek egy marosszéki forgatós táncot, mivel a lányok úgy érezték: a tánctudásuk már lehetővé teszi, hogy a kicsiknek is betanítsanak egy táncot. Sajnos, az utolsó fellépésük 2019 őszén, a szüreti bálon történt. Akkoriban még próbáltak, megérkezett az új koreográfus is. Azt tervezték, hogy karácsonykor még fellépnek, majd tavasszal újraindulnak a próbák, felkészülni a következő nyári szezon programjaira. 2020 tavaszán azonban közbejött a koronavírus-járvány. Azóta minden függőben maradt, sem próbálni, sem más csoportos tevékenységeket nem lehetett szervezni.

Tekintve, hogy minden táncuk páros tánc, ezért nem lehetett volna biztonságosan távolságot tartani.

Reménykednek, hogy minél hamarabb véget ér a járvány, és folytathatják a munkát. Azt a gyerekek is nagyon várják, megszokták a hétvégi rendszeres fellépést és az ott kiérdemelt tapsot. Addig ugyanis az utóbbi években május elejétől, szeptember végéig rendszeresen felléptek valamilyen közösségi programon. Megszokták, hogy iskolaidőben pénteken vagy vasárnap, vakáció idején hétköznap is rendszeresen próbáltak a régi óvodaépület felújított közösségi termében.

Nyár elszigeteltségben

Legrosszabb az elmúlt nyár volt, amikor nemcsak az Arad megyei településeken való fellépések, hanem a személyes találkozások is korlátokba ütköztek, sőt még az iskolában sem találkozhattak. Abban az időben folyton azt kérdezték: vajon mikor lehet végre próbálni, vidáman együtt lenni?

Erre Hovanyecz Reghina sem tudott válaszolni, de attól tart: amikor talán egy év után újra próbálhatnak, akkor majd azon gondolkoznak: bizonyos tánclépéseket hogyan is kell megtenni? Reghina fél, hogy a betanult lépések még nem voltak elég jól bejáratva, begyakorolva, ezért a gyerekek elfelejthetik őket, újra be kell majd tanulni az egészet.

A hogyan fogják pótolni azokat, akik a hosszú szünet alatt házasságra léptek vagy kinőttek a csapatból kérdésre Reghina hozzáfűzte: náluk nincs magas korhatár, a legidősebb csupán 19 éves, a csapatból még senki nem házasodott meg. Legnagyobb gond, hogy a nagyobbak közül többen továbbtanulnak, elkerültek egyetemre Kolozsvárra, vagy már dolgoznak, ezért a szabad idejük korlátozott. Mindezek megnehezítik majd a dolgukat, de a próbákat úgy fogják szervezni, hogy mindenkinek megfeleljenek az időpontok. Szerinte, ez lesz a legkisebb gond, mert mindenki azt várja, hogy végre újrakezdhessék a próbákat. A nagycsoport tagjai talán könnyebben veszik majd az újrakezdés akadályait, mert náluk alaposan bejáródtak a tánclépések. A kicsik viszont valószínűleg mindent elfelejtenek, azzal együtt, hogy azóta sokat nőttek, fejlődtek. Sajnos, a szűnni nem akaró járvány miatt, tovább kell várakozniuk…

Újra kell tanulni a tánclépéseket?

Ezelőtt egy-két évvel a kiscsoportot még nem vihették a megyebeli fellépésekre, mert a táncaik még nem voltak eléggé bejáratva, illetve a szülőket is nyugtalanította, ha Nagyzerindig, esetleg Majláthfalváig kellett utazni. Ha viszont csak Pécskáig kellett menni, abba könnyen beleegyeztek. Most már eléggé megnőttek, utazhatnának, közben lassan teljesen megújul a kisperegi kultúrotthon is, ahol bemutathatnák a tánctudásukat, de a vírus miatt nem lehet… Amíg lehetett, szüreti, karácsonyi, farsangi, illetve húsvéti bált is szerveztek, amelyeket a tánccsoportok nyitottak meg. Legjobban a szüreti bált kedvelték, mert ott a Napraforgó tagjai voltak a csőszleányok és -legények és a tisztségükre büszkék voltak, élmény volt számukra. Nem csupán a tánccsoport tagjai, hanem az egész lakosság várja, hogy végre felszabaduljanak a bezártság, a mindenfajta mozgáskorlátozás alól…

Reghina abban reménykedik, hogy a nagycsoport a Kalocsai táncot még nem felejtette el, de az újabb táncokat újra kell tanulniuk.

Minden támogatást megkapnak, mégse táncolhatnak

Mindenképp ide kívánkozik: minden támogatást megkaptak a Nagyperegi Polgármesteri Hivataltól, élen Kovács Imre polgármesterrel. Szinte minden évben kirándulásra is elvitték őket, jártak Mennyházán, ahol egy hetet is eltöltöttek a polgármester jóvoltából. Ők a tánccsoporti tagság mellett baráti társaságot is alkotnak, jól érzik együtt magukat. A Napraforgó új ruhákat kapott, amelyeket a kevés fellépés miatt alig használtak. Három rend ruhával rendelkeznek: kalocsai, mezőségi, illetve egy külön szoknya, amit a lányok felvehetnek. A fiúknak is szeretnének új öltözetet vásárolni, mivel ők a maguk ruhájában táncolnak. Eddig azért nem kaptak új ruhát, mert növésben voltak, hamar kinőtték volna. Most már a növés megtörtént, mégsem táncolhatnak. A fellépésekre való utazáshoz mindig megkapták a község kisbuszát, pályázatírással is próbálkoztak, eddig sikertelenül – mondta el érdeklődésünkre Hovanyecz Reghina csoportvezető.

Balta János

A Napraforgó néptánccsoport tagjai:

László Andrea, Fekete Daniela, Nagy Dorottya, Adok Fanni, Redi Noémi, Lakatos Emma, Balogh Nikolett, Julco Carmen, Wuchti Erik, Nagy Márk, Nagy Máté, Gerőcs József, Sinka Nimród, Madarász Zsolt, Molnár Roland.

text