Kicsit másképpen, de megtartották a Kékiringó Néptáncfesztivált

Kicsit másként, bensőségesebben zajlott a Kékiringó Néptáncegyüttes idei fesztiválja: a már hagyományos, idén 12. kiFadását megért rendezvényt átszabta a koronavírus-járvány, ezért most főként a találkozáson volt a hangsúly.

Elmaradt a megszokott felvonulás, és a legnépszerűbb program, a hajnalig tartó táncház is: a hétvégén tartott Kékiringó Néptáncfesztivál ezúttal szinte „észrevétlenül” zajlott. Sajnos a kékiringósok és a meghívottak mellett nemigen volt lehetőségünk mást fogadni, hiszen a korlátozások értelmében csak a nézőtér 30 százalékát tudtuk megtölteni – magyarázta Both Aranka, a néptánccsoport vezetője.

 Ezért a gálaműsor szombaton este zárt körben zajlott a volt Stúdió Mozi termében. A székelyudvarhelyi Seríttő és Gereben Néptánccsoportok mellett az eseményen részt vettek a Cickom (Szenterzsébet), a Gyermekláncfű (Alsósófalva), a Forgórózsa (Rugonfalva), a Mákvirágok (Székelykeresztúr) és az Ördögborda (Balánbánya) Néptánccsoportok képviselői, valamint ezúttal csak online kapcsolódott be a püspükladányi Csimpolya Néptánccsoport, a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és a felvidéki Martosi Hagyományőrző Együttes. A műsor részeként ezúttal csupán két-két pár állhatott színpadra táncolni, így az informálisra sikerült gálán a beszélgetésen volt a hangsúly. Az a fontos, hogy megosszuk a tapasztalainkat, hogy mindenki érezhesse: nincsen egyedül ebben a kivételesen nehéz helyzetben – hangsúlyozta a kékiringók vezetője.

A műsort Forró István és barátainak kis koncertje koronázta meg, a részvevők pedig abban a reményben búcsúztak, hogy jövőre már a megszokott módon ülhetik még a néptánc ünnepét Székelyudvarhelyen.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: 

Kovács Eszter

text