A járvány miatt elmaradt a negyvenedik születésnapi program

Visszatekintés, jövőtervezés Engi Márta Ildikóval

A Pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes 2020 novemberében ünnepelte volna fennállásának 40. évfordulóját, de közbeszólt a világjárvány, a COVID–19. 2020. februárjában még sikerült megtartani a hagyományos farsangi előadást és táncházat, ahol néptáncos körökben a Magyarországon elismert Pálházi Bence és Bandája muzsikált. Utána azonban, márciusban leállt minden… 
Minden amatőr néptánccsoport életében vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ez így van az Arad megyei Pécska magyar néptánccsoportjával, a Búzavirággal is.

Sikeres újrakezdés 2011-ben

A járvány előtt 9 évvel, 2011-ben egy kicsit alábbhagyott a csoport tevékenysége. Az idősebb táncosok abbahagyták, fiatalok nemigen jöttek, de koreográfusváltás is történt. Az okok nem lényegesek. A csoportot az azonos nevet viselő, vagyis a Búzavirág Egyesület támogatja, rendezi. Az Egyesület akkori vezetői egy kis kampányba kezdtek, aminek eredményeként lassan egyre több fiatal jött kipróbálni magát a néptánc terén. Az új koreográfus, Kádár Elemér, akkor tájt a Nagyváradi Szigligeti Színház tánccsoportjának hivatásos táncosa volt, új színt hozott a pécskai tánccsoport életébe. Az addig tanult néptánc-koreográfiák helyett a fiatalok magukkal a táncokkal, néprajzi helyeikkel, a hozzájuk tartozó zenével, viseletekkel kezdtek megismerkedni. Ezzel a folyamat, hogy egy tánc színpadra kerüljön, sokkal hosszabb lett, viszont a táncosok rengeteg kulturális értékkel gazdagodtak. Noha lassan, de bővült a repertoár is egy szilágykrasznai, majd egy mezőségi, azon belül palatkai tánccal és koreográfiával. Egyik alkalommal Elemér egy ifjú kollégát is hozott magával, Forgács Zsombor egy kis időre átvette a csoportot. Munkájának eredményeként a tudástár magyarbődi és moldvai táncokkal gyarapodott. Ezzel párhuzamosan minden évben a néptáncegyüttes komoly műsorokkal szerepelt a Pécskai Városnapokon, az Arad megyei települések falunapjain, a Pécskai Újkenyér Ünnepén. A gyerekek már alig várták a nyarat, amikor a csoport nagy része tánctáborokon vett részt. Először a Bihar megyei Nagyszántón voltak, amelyről az oktatók révén értesültek. Ebben a táborban két egymást követő évben voltak, szilágysági és szucsági tánclépésekkel gyarapodva tértek haza. A nagyobbak azonban messzebbre kezdtek tekintgetni, így jutottak el a Kovászna megyei Zabolára, az első sátoros táborba, ahonnan sok maradandó élménnyel tértek haza, sok új barátot szereztek. Köztük a remek táncos-házaspárt, Tőkés Editet és Tőkés Zsoltot, akiktől az első évben pálpataki táncokat, a második évben szászcsávási cigánytáncot tanulhattak. Ezek után már ők is saját műsorokban kezdtek gondolkodni, így lassan kialakultak a farsangi szokásokat bemutató műsorok, a március 15-i, nemzeti ünnep alkalmából készült, meg, az október 6-i megemlékezések műsora. Néptánctalálkozókat szerveztek, ahova minden olyan tánccsoportot igyekeztek visszahívni, akik a nyár folyamán meghívták őket fellépésekre. 
Amikor a Nagyvárad Táncegyüttes fellépései megsokasodtak és lehetetlenné vált, hogy az oktatók eljöjjenek Pécskára, más oktatók kerültek közel a csoporthoz. A makói Forgatós Néptáncegyüttes alapítói és oktatói, Doktor László Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és Doktor Bagaméri Andrea. Noha kevés ideig voltak a Búzavirág oktatói, mégis az ő nevükhöz fűződik egy régi pécskai népszokás, a Szent Iván-napi tűzugrás felélesztése. Szintén általuk ismerkedhettek meg a táncosok a stilizált táncokkal, vagyis néptánc rockzenére vagy egyéb stílusú zenére. Azóta minden évben június 23-a környékén megszervezik a tűzugrást a Pécskai Magyar Napok háromnapos programjában. Tavaly, 2020-ban került volna rá a sor VIII. alkalommal, de sajnos, a vírusjárvány miatt elmaradt.

Feledhetetlen élmények

A nyári néptánctáborok egyre jobban csalogatták mind a kicsi, mind pedig az idősebb táncosokat. „A kisebbekkel Békés Tarhoson találtunk egy remek tábort egy kastélyparkban, a békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes szervezésében. A fő szervező Kurtucz Borbála néptánc-oktató, a tábor oktatói Farkas Tamás Nívódíjas, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Táncos és párja, Farkas Ágnes Aranygyöngyös Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, valamint Balázs Viola, a Táncművészeti Főiskola hallgatója.
Erdélyi néptánc-táborok sora következett Kalotaszentkirályon, ahol oktatóink Muszka Ilona és Muszka György, a kalotaszegi táncok és azok között a mérai tánc mesterei Felsősófalván, ahol oktatóink László Csaba hivatásos táncos, táncpedagógus, Rácz Lajos hivatásos táncos, Lőrincz Hortenzia, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncosok voltak. Magyarlapádon is neves oktatók kezére került a csoportunk Kis István és Demeter Erika, valamint Kádár Kata és Komáromi Kristóf személyében. Hatalmas élmények voltak ezek, rengeteg ismeretséget, új barátokat szereztünk. 
Feledhetetlen élmény volt a Búzavirág Néptánccsoport számára, amikor első ízben eljutottunk a Budapesten minden év tavaszán megszervezett Táncház-találkozóra. Oda nemcsak eljutottunk, hanem fel is léptünk a Minden Magyarok Táncában a Nagyszínpadon. Első évben mezőségi tánccal, a második évben – és ez volt a csúcs –, kalotaszegi táncokkal szerepeltünk. Itt rengeteg régi ismerőssel futottunk össze. Ha már a táncházaknál tartunk, nem hagyhattuk ki a székelyföldi táncház-találkozót sem, amit Székelyudvarhelyen tartanak minden év őszén. Itt, noha nem mutatkoztunk be egy színpadon se, de a Búzavirág táncosai hajnalokig ropták a táncokat. Élmények élmények hátán. Szinte fel sem ocsúdtunk az egyikből, már ott is volt a másik” – mondta el Engi Márta. 

Vendégszereplések, saját programok

2018-ban vendégszereplői lettek a Szarvasi Aratónapnak, ahol a csoporttal megnyerték a vándorkupát és második helyezettek lettek a parasztolimpián. A következő évben már díszvendégei voltak e rendezvénynek, ahol Pécskát képviselték. Az alkalomból kopjafát állítottak, amit Antal Péter polgármester és Bacsilla Sándor nyugalmazott iskolaigazgató leplezett le. Ugyanakkor ajándékba kapott Pécska egy neves szobrászművész által készített Szent István-mellszobrot, amelyet 2019. augusztus 20-án, Pécskán, a Szentháromság parkban lepleztek le.
2019 májusában a Búzavirág és a Nagyboglárka csoport minősítő versenyen vett részt Temesváron, ahol a Nagyboglárka szi­lágysági tánca bronz, a Búzavirág csoport vajdaszentiványi tánca Ezüst minősítést kapott a szakmai zsűritől. Mindkét táncot oktatta, a koreográfiát készítette Rácz Lajos, a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosa és Szabó Mercédesz, a Magyar Nemzeti Népi Együttes hivatásos táncosa. Rácz Lajos jelenleg is a Búzavirág és a Nagyboglárka csoport oktatója. Ugyancsak a jelzett év augusztusában a két csoport Ohridban, Macedónia egyik mesés városában vett részt egy nemzetközi fesztiválon. 
„Ismét itthon, Pécskán tavaly kellett volna XVIII. alkalommal megszerveznünk a Nemzetközi Néptánc-találkozót, ami a járvány miatt szintén elmaradt. Ez a fesztivál az Arad Megyei Kulturális Központ eseménynaptárában is évek óta szerepel, mint jelentős kulturális rendezvény. Pécska város művelődési házának színpadán e fesztiválon felléptek néptánccsoportok Arad megye minden olyan magyar lakta településéről, ahol azok működnek, Bihar megyéből Nagyvárad, Bors, Margitta, Szilágy megyéből Szilágykraszna, Fehér megyéből Magyarlapád csoportjai mutatták be tudásukat., Magyarország számos településéről: Makóról, Battonyáról, Békéscsabáról, Szegedről, Dunaújvárosról, Marczaliból, Szerbiából Tiszaszentmiklósról, Szlovákiából Rozsnyóból érkeztek a fellépő csoportok. Ugyanakkor számos csoport várta, hogy eljöjjön, vendégünk lehessen” – meséli Engi Márta. 

Támogatók

A Magyar Állam Emberi Erőforrások Minisztériumának Csoóri Sándor Alapjához beadott pályázatok jóvoltából a Pécskai Búzavirág Egyesület három éven át jelentős támogatást nyert a Néptáncegyüttes részére. A pénzt viseletekre, oktatóra, kiszállási költségekre, infrastruktúrára, népi zenekari kíséretre lehetett elkölteni. Ezzel együtt korántsem elhanyagolhatók azok a támogatások, amelyeket az Arad Megyei Kulturális Központtól és Pécska Város Önkormányzatától sikeres pályázások során kapott a Néptáncegyüttes saját műsorokra és rendezvényekre. A Búzavirág Néptáncegyüttes lelkes támogatója Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester is. Van még egy lelkes támogatója a csoportnak, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó fenlaki kirendeltségű francia cég, a Valabri. 

Táncoktatók

A Kisboglárka csoport oktatója Békéscsabáról utazott minden szerdai napon foglalkozni a kicsikkel, ő Balázs Viola, Táncművészeti főiskolai hallgató, a békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes táncosa. Az óvodás csoporttal Engi Márta, EMKE-okleveles pedagógus, a Búzavirág Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Búzavirág Egyesület elnöke foglalkozott.

A Búzavirág Egyesület Vezetősége

Engi Márta Ildikó elnök, Szép Zita és Kecskés Irénke alelnökök, Pap Enikő titkár, Kurunczi István, Țîmpu Mária, Ludmaj Anikó és Sisa Edith tagok. 
2019 decemberében a Bethlen Gábor Alap támogatásával bemutatásra került a Búzavirág táncjátéka élő zenei kísérettel, amit a Soroglya népizenekar biztosított, a Csárda. (A fényképek a táncjátékról valók, ezek a legaktuálisabbak).
Népi zenekarok, amelyek a táncaikat az előadásaikon kísérték: békéscsabai Talléros zenekar, a szegedi Ménkű Banda és Rántotthús zenekar (utóbbi kísért Macedóniában is), a nagyváradi Soroglya zenekar, a budapesti Pálházi Bence Bandája, valamint a nagykanizsai Bojtár zenekar.

Újrakezdés

Az elmondottak alapján magától adódik a kérdés: a Búzavirág Egyesület vezetői, Engi Márta elnök a hosszú kihagyás miatt nem tart-e attól, hogy főként a fiatalabbak vagy a gyermekek elfelejtik a betanult tánclépéseket, a sok munkával elsajátított tánctudást?
Engi Márta elmondta: azt tervezik, hogy szombaton újrakezdik a próbákat, ugyanis május 9-én a soborsini kastélyban, a királyi pár hazalátogatása alkalmából sátorokban különböző nemzetiségű néptánccsoportokat hívnak meg fellépésre. Engi Márta elképzelése szerint a Búzavirág és a Nagyboglárka csoportok Búzavirág néven egybeolvadnak. Ugyanakkor a kicsik csoportjai is Boglárka néven egybeolvadtak, mert a hosszú kiesés után már nem lehet külön csoportokban foglalkozni velük.
Mivel fellépésre próbák nélkül nem mehetnek, maguk is elkezdik a vírusjárvány miatt hozott óvintézkedések betartásával a próbákat. A pécskai román tánccsoport ugyanis elkezdte a próbákat azzal a kikötéssel, hogy tartsák meg egymástól a szükséges távolságot, illetve szájmaszkban legyenek. Engi Márta viszont úgy érzi: száj­maszkban nem lehet sem próbálni, sem táncolni, ezért a próbákkal addig várnak, amíg szájmaszk nélkül is megtehetik.
Mivel azonban egymást alaposan ismerik, nagyon figyelnek arra, hogy betegen senki ne jöjjön próbára. A járványügyi előírások betartásával, alapos fertőtlenítéssel, egymásra figyeléssel kezdik a próbákat. Engi Márta beoltatta magát, és abban reménykedik, hogy június elsején amúgy is megtörténik a nyitás, ezért az óvintézkedések szigorú betartásával felkészülnek a soborsini fellépésre.

 

2020 februárjában a Bojtocska csoportban táncoltak: Kaszta Viktória, Hajas Patrik, Harsányi Nóra, Köles Rita, Zabos Anna, Gerőcs Olivér, Szanda Amália, Tóbiás Tihamér, Tóbiás Emese, Zabos Bendegúz, Rab Roland, Toth Dóra, Galacsi Eliza

 

A Nagyboglárka csoportban táncoltak: Kocsik Emma, Ordódi Nikolett, Szénási Nikolett, Szénási Jozefina (Nóci), Molnár Alexandra, Barbu Márk, Szép Sándor, Szép Gábriel, Kecskés Fábián, Csapó Erik, Ludmaj Attila, Rácz Erik, Oláh Letiszia

 

A Búzavirág táncosai: Țîmpu Daria, Țîmpu Anamaria, Szép Noémi, Bleicziffer Karina, Horváth Zsanett, Sisa Csenge, Gál Krisztina, Kriván Kata, Back Annamária, Kecskés Tamás, Ludmaj Zsolt, Szép Dávid, Lazan Denis, Toth Szabolcs, Magyar Valentin, Sisa Rihárd, Krizsán Roland, Ruscsánszky László

 

A Kisboglárka csoportban táncoltak: Harsányi Anna, Csík Tiba Zsófia, Szeredi Viktória, Szíjártó Alexandra, Boár Emma, Csatlós Enikő, Köles Réka, Balta Tajcs Hanna, Szabó Erika, Rab Martina, Ordódi Laura, Baiusz Péter, Kurunczi Krisztián, Toth Ákos, Jaczkó Dávid, Csillag József, Bernáth Nándor, Hajas István, Toth Áron



Balta János

text