Tehetségek – ha találkoznak

Nevetlenfalui segítséggel tanulnak a viskiek cimbalmozni.

A minap a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet szervezésében, a Csoóri Sándor Alap támogatásával Visken egész napos népművészeti programot tartottak. A rendezvénynek a Fodó Sándor Közösségi Ház adott otthont.
A Viski Folkműhely zenészeihez a nevetlenfalui cimbalmosok látogattak kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés céljából.

– A Csoóri Sándor programnak köszönhetően folkműhelyünkben 2018 óta foglalkozunk oktatással rendszeresen. A kezdetekkor a gyerekek zöme hegedülni akart, de szép lassan volt, aki brácsára vagy nagybőgőre váltott. És olyan is akadt, aki mára már szépen játszik harmonikán, citerán és furulyán. Persze továbbra is a vonós szekció a legnépesebb. Tavaly a Szól a Fülemüle kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen elsők lettünk mind népzenei együttes, mind hangszeres szólista kategóriában is. Fontos elmondanom, hogy minden szekciónak a helyi oktatók mellett magyarországi mentora is van: ők többnyire népi zenekarok tagjai, akik korábban rendszeresen ide látogattak, és okították a gyerekeket. Van egy cimbalmunk, ami eddig nem volt kihasználva, mivel nincs, aki megtanítaná a kicsiket azon játszani. Ezért döntöttünk úgy, hogy felvesszük a kapcsolatot Kurendás Szilviával, a Nevetlenfalui Művészeti Iskola cimbalomtanárával, aki hetente eljárna hozzánk, és megtanítaná az érdeklődőket cimbalmozni. Így a rendezvényünkön tartottunk toborzást is – magyarázta Becske Adrienn, a Viski Folkműhely programkoordinátora, a vonós hangszerek oktatója.

– Hogy sikerült a közös program?

– Érdekes dolgot találtunk ki. Szilvia Nevetlenfaluban tanított be több darabot a tanítványainak, és vele egyeztetve ugyanazt én is betanítottam a vonósaimnak.

A produkciót tulajdonképpen közös próba nélkül adtuk elő.
Persze nem volt egyszerű, ugyanis ők eddig klasszikus cimbalmosokként zongorakísérettel játszottak, most pedig kipróbálták, milyen a népzenét előadni másmilyen kísérettel. Minden cimbalmost egy hegedűs, egy brácsás vagy egy nagybőgős kísért. Összességében jól sikerült a közös fellépés, és mi is meg voltunk elégedve a tanítványainkkal.

Kurendás Szilvia és tíz tanítványa is nagy örömmel tett eleget a meghívásnak, és vett részt a viski rendezvényen.

– Eddig klasszikus cimbalmot tanítottam, de mivel a magyar népzene varázsa egyszerűen magával ragadott, távoktatáson veszek részt, az oktatóm Unger Balázs, a Cimbaliband zenekar vezetője. Hetente kapok tőle értékes anyagokat, feladatokat, s ezt a tudásomat akarom átadni a tanítványaimnak mind Nevetlenfaluban, mind Visken.

A magyar népi kultúra megőrzése és továbbadása számunkra elengedhetetlen, ugyanis addig marad fenn nemzetünk, míg magyarul beszélünk, énekelünk, magyar táncokat járunk.
Úgy gondolom, nekünk ezért most kell tennünk, hogy őrizzük és továbbadjuk nemzeti kincsünket, a magyar népi kultúrát – jegyezte meg a cimbalomtanár.

A közös koncert után a gyerekek számos programon vehettek még részt: népi kézművesek, színjátszók, zenészek, táncosok látogattak el a közösségi házba, hogy még színesebbé tegyék a szép és hasznos alkalmat. A rendezvény közös táncházzal zárult, ahol a talpalávalót a Viski Fricskák zenekar húzta. A nap végén a vendéglátók és vendégeik ellátogattak a helyi tájházba. A gyerekek szembesülhettek azzal, milyen körülmények között éltek elődeik, milyen eszközöket használtak. De az a legfontosabb, hogy a cimbalomoktatás immár Visken is elkezdődött. Sok gyerek döntött úgy, hogy Kurendás Szilviától megtanulja e ritka és szép hangszer megszólaltatását.

Hegedűs Csilla

text