Fokozatos nyitás a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza színházterme az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes előadásaival nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt, az első előadást az egészségügyi és szociális dolgozók számára köszönetképpen tartják meg. Az áprilisban online megnyílt nagyszabású 17. Országos Népművészeti Tárlat egyelőre csak csoportos tárlatvezetéssel, de már élőben látogatható, ha a járványadatok továbbra is kedvezőek, júniustól a kiállítás egyéni látogatására is lehetőség nyílik. A tavaly nyári nagysikerű kezdeményezés, a Nagyvárosi Folkudvar szabadtéri programsorozat elindítása is tervben van, ahogy a korlátozások feloldása ezt lehetővé teszi.

A több mint másfél ezer népművészeti alkotást felvonultató országos tárlat, a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás, a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje. A kiállításnak a 20. jubileumát ünneplő Hagyományok Háza Budai Vigadó-beli épülete és a Fő utca 6. szám alatt Magyar Népi Iparművészeti Múzeum két szintje ad otthont. A kiállítást egyelőre csak tárlatvezetéssel lehet megtekinteni, de amennyiben kedvezően alakulnak a járványadatok, júniustól már egyénileg is látogatható lesz. Aki arra kíváncsi, hogyan lehet kortárs módon, ma is használható tárgyakat készíteni népművészeti örökségünkből kiindulva, érdeklik az egyedi, kézzel készült műremekek, dísztárgyak, ruhák, hímzett és szövött lakástextilek, bútorok, sütő- és főzőedények, gyerekjátékok, bőrdíszműves termékek és még megannyi csoda, mindenképp érdemes az augusztus 24-ig nyitva lévő kiállítást megtekintenie.

A Hagyományok Háza színházterme az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes előadásaival nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt. A november óta tartó lezárást követő első előadást az egészségügyi és szociális dolgozók számára köszönetképpen tartják meg május 27-én. Az előadásra az intézmény honlapján regisztrálhatnak a járványban megfeszített munkát végző egészségügyi és szociális dolgozók. Május 29-én pedig már a nagyközönség is megtekintheti az együttes Kolozsvári piactéren című előadását, júniusban pedig a 70 éves jubileumi évad tiszteletére összeállított produkciót mutatják be a székházban két alkalommal.

Júniusban az együttes előadásai mellett több premiernek is helyet biztosít az intézmény. Látható lesz a Fitos Dezső Társulat új, a cigány mesterségeket feldolgozó, az akrobatikát is felvonultató, az autentikus cigány népzenére és néptáncra épülő műsora, valamint ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, Appelshoffer János és Berecz István koreográfiájával, Vecsei H. Miklós és a Sztalker Csoportból ismert színészek közreműködésével a Trianon 100. évfordulója által életre hívott Ereim végei című összművészeti produkció, táncdráma.

2020-ban számos fesztivál elmaradt, ahol a Hagyományok Háza már évek óta folkudvarokat működtet, minden korosztálynak élvezetes népi kultúrára épülő programokat, kikapcsolódást nyújt. Ezt a hiányt valamelyest pótlandó a székhelyük előtti Corvin téren rendeztek Nagyvárosi Folkudvart, szabadtéri koncertekkel, kézműves programokkal, népmesével, ismeretterjesztő előadásokkal. Amennyiben a korlátozások további lazítása ezt lehetővé teszi, idén is hasonló programokra számíthatnak júniusban a Corvin térre látogatók, július második felétől pedig a remények szerint már a megszokott fesztiválokon lehet újra népzenét hallgatni és belemerülni a népi kultúra szépségeibe.

A programokat az aktuális szabályozások szerint kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve 18 év alattiak felügyelettel látogathatják, az intézmény a munkavállalói védelme és a fokozott elővigyázatosság miatt egyelőre a maszkhasználatot a belső terekben kötelezően előírja.

Adonyi Adrienn

text