Táncház Napja Kárpátalján

Harmadik alkalommal szervezte meg a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja a Táncház Napja programot vidékünkön május 15-én. Az eseményt idén a járványkorlátozások miatt több helyszínen tartották meg a szervezők a kárpátaljai népi zenekarok bevonásával. Idén 7 helyszínen 6 népi zenekar húzta a talpalávalót a hálózat mentorprogramjában résztvevő táncegyüttesek számára.

A Hagyományok Háza szervezésében létrehozott program célja, hogy bemutassa az UNESCO által is elismert táncházmozgalmi módszert, s ezáltal a népi hagyományt és kultúrát. Az esemény az évek során kinőtte a Kárpát-medencét, így a tengerentúlon – Londonban, az USA-ban, Kínában, Uruguayban – is megszervezik a helyi magyar diaszpóra képviselői, ezáltal össznemzeti kezdeményezéssé alakult. Kárpátalján idén Szűrtében, Dercenben, Kígyóson, Újlakon, Nagydobronyban, Sárosorosziban és Nevetlenfaluban tartottak a Táncház Napja alkalmából programot. A különböző helyszíneken hat kárpátaljai zenekar muzsikált: Sodró, Csipkés, Kokas Banda, Komótos, a Cifra Banda és a Viski Fricskák. A táncházi alkalom során lehetőség volt énektanulásra, néha népmesét is hallgathattak a fiatalok, részt vehettek kézműves-foglalkozásokon, népi gyermekjátékokban, valamint különböző tájegységek táncait ismerhették meg a táncolni vágyók.

Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja programkoordinátora elmondta: „Idén a járványhelyzet miatt úgy döntöttünk, hogy több helyszínen, kisebb közösségekben tartjuk meg a Táncház Napja programunkat. Az alkalomnak köszönhetően így is közel 200 főt sikerült megmozgatnunk. Fontosnak tartjuk, hogy lassan újra visszaálljunk a közösségi programokra, amelynek mára a táncház elengedhetetlen része lett itt, Kárpátalján is. Igyekeztünk azokra a helyszínekre szervezni táncházat, ahol mentorprogram-kapcsolatban állunk a helyi táncegyüttesekkel, segítve ezzel az ő munkájukat is. Bízunk abban, hogy hamarosan újra nagy közösségekben tarthatunk táncházat, fesztiválokat.”

Az esemény támogatói a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, valamint a Csoóri Sándor Alap voltak.

Kőváry Edina

text