Csíkszeredában tartják az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját

Csíkszereda ad otthont ebben az évben az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek legszínvonalasabb rendezvényének, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának. A rendezvény alkalmával hat néptáncegyüttes lép színpadra, öt előadását a közönség élőben vagy online közvetítés által tekintheti meg. Három előadást a Szakszervezetek Művelődési Házában tartanak. Ide nézőket is várnak 

Május 27–29. között szervezik meg Csíkszeredában az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XV. Találkozóját. A vándorrendezvényt először 2000-ben tartották meg, kezdetben négy táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Háromszék Táncegyüttes és a Maros Művészegyüttes részvételével, később csatlakozott hozzájuk a Nagyvárad Táncegyüttes, idén pedig a Bekecs Néptáncszínház belépésével hatra nőtt a résztvevő hivatásos néptáncegyüttesek száma – avatott be a részletekbe a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón András Mihály, a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója.
Három nap, hat előadás A találkozót az az igény szülte, hogy az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek tagjai azon túl, hogy egy esemény keretében betekintést kapjanak a többiek munkájába, szakmai megbeszéléseken találkozhassanak. A hivatásos intézmények felváltva szervezik meg a rendezvényt a saját városukban, amely egyben egy hiánypótló szakmai fórum is Erdélyben. Az idei csíkszeredai rendezvényt két helyszínen, a Szakszervezetek Művelődési Házában és a Városi Művelődési Házban tartják. Utóbbi helyszínen a járványhelyzet és a kisebb befogadóképesség miatt nem fogadhatnak nézőket, a Szakszervezetek Művelődési Házában viszont igen, de csak félházzal. A Háromszék Táncegyüttes előadásának kivételével továbbá élőben is közvetíteni fogják a fellépéseket a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalán. A rendezvény megnyitóját május 27-én tartják, ezt követi 16 órától a házigazda Erdély.ma – Levelek Londonba című előadása a Szakszervezetek Művelődési Házában, 19 órától pedig a Háromszék Táncegyüttes lép fel a Városi Művelődési Házban.
Május 28-án 13 órától az Udvarhely Néptáncműhely előadása következik a Városi Művelődési Házban, 19 órától pedig a Nagyvárad Táncegyüttes produkciója lesz látható a Szakszervezetek Művelődési Házában. Május 29-én 13 órától a Bekecs Néptáncszínház adja elő produkcióját a Városi Művelődési Házban, 18 órától pedig a Maros Művészegyüttes lép színpadra a Szakszervezetek Művelődési Házában. A jegyek ára egységesen 25 lej, és munkanapokon 12-15 óra között szerezhetők be a Városi Művelődési Ház jegypénztárában, de a www.bilete.ro oldalon is lehetőség van jegyvásárlásra, ahogy az előadások helyszínén, kezdés előtt egy órával is. 

 Iszlai Katalin 

text