Hetedszer szól a fülemüle

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében május utolsó vasárnapján, gyereknapon immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Szól a fülemüle! kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató seregszemle. A rendezvény megnyitójára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában került sor. A szebbnél szebb viseletbe öltözött gyerekek már nagyon várták, hogy bemutathassák néptánc- és énektudásukat. A rendezvény fővédnöke a Pál család, Pál Katalin és Pál Lajos, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének vezetői voltak.  


– A népzenének közösségmegtartó ereje van. Mi ezt a GENIUS alapítványnál hisszük és valljuk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a kincset továbbörökítsük a fiatal generáció számára – kezdte köszöntő beszédét Váradi Natália, a GENIUS alapítvány igazgatója. Elmondta, a mostani seregszemlén 16 kárpátaljai művészeti intézmény több száz növendéke mutatkozik be négy (hangszeres szólista, hangszeregyüttes, táncospár, néptáncegyüttes) kategóriában. A gyerekek 46 produkciót adtak elő.

Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, a program ötletgazdája a versenyzőkhöz szólva kifejtette: a GENIUS nagyobb ajándékot nem tudott volna adni számukra, mint hogy bemutathatják tehetségüket.

 – Az őseinkről fennmaradt népi hagyományaink továbbadása a ti feladatotok, hogy a ti unokáitok is meríthessenek belőle.
Köszönet a szüleiteknek, akik mindenben segítenek, a tanároknak, akik foglalkoznak veletek és felkészítenek benneteket – mondta a gyerekeknek a főiskola elnöke.

Üdvözölte a rendezvényt és a fellépőket Szilágyi Mátyás is. A beregszászi külképviselet főkonzulja kiemelte, a járvány közepette a mai alkalom felüdülést jelent mindenki számára, hiszen a néptánc, a népzene, az ének csodálatos dolog. Öröm, hogy a mai napon ezt sokan megmutatják. Ez nagymértékben erősíti a magyar összetartozást is.

– Magyarország kormánya támogatja a magyar identitás, a népi hagyományok megerősítését Kárpátalján, hiszen ez a záloga annak, hogy a helyi magyarság megmaradjon, mint az előző ezeregyszáz évben, úgy a következő ezeregyszáz évben is – hangsúlyozta a diplomata.

– Nem véletlenül lett a mai nap seregszemle: ma az a legfontosabb, hogy újra érezzük a közösség erejét, azt, hogy milyen érzés együtt táncolni, énekelni.

Egy versenyre mindenki úgy érkezik, hogy nyerni szeretne, de úgy vélem, az eredményen túl a tapasztalatszerzés a legfontosabb, amit a későbbiekben alkalmazni lehet – osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének képviseletében Váradi Enikő.

A fiatal tehetségeket kiváló szakmai zsűri értékelte: Antal Dóra Örökség-díjas pedagógus, koreográfus, a Nyíregyházi Művészeti Iskola néptáncszekciójának oktatója; Tiszai Zsuzsanna táncpedagógus, koreográfus, a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes vezetője; Berta Alexandra Junior Príma-díjas előadóművész, népzenetanár; Antal Roland Örökség-díjas pedagógus, koreográfus, a Nyíregyházi Művészeti Iskola néptáncszekciójának oktatója; Blaskó Csaba, a Váci Zeneművészeti Szakgimnázium népzene tanszakának vezetője.

A seregszemle döntőjére június 13-án kerül sor.

Hegedűs Csilla

text